Εποχή για απολύμανση των κηρήθρων. Προτείνουμε την χρήση του οξικού οξέος. Η διαδικασία είναι η παρακάτω.
Για την αποστείρωση των κηρήθρων με οξικό οξύ χρησιμοποιούμε υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, από 60% και πάνω, μιας και αυτές οι συγκεντρώσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Σκοπός είναι οι ατμοί του οξικού οξέος να έρθουν σε επαφή με τους σπόρους των πρωτόζωων και να τους καταστρέψουν.
Η δοσολογία που προτιμάμε είναι 100 ml (100 cm³) οξικού οξέος με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο. Το αραιώνουμε γιατί θέλουμε διάλυμα 80% οξικού οξέος. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε 80 ml οξικό οξύ και 20 ml αποσταγμένο νερό.
Η εφαρμογή γίνεται για 8 ημέρες. Η διαδικασία έχει η εξής:
Τοποθετούμε τα πλαίσια με τις κηρήθρες στα πατώματα και μετά το ένα πάνω στο άλλο. Στη βάση βάζουμε έναν διάτρητο αφαιρούμενο πάτο. Επάνω στον κινητό πάτο βάζουμε ένα κομμάτι νάιλον. Αυτό το κάνουμε για να περιορίσουμε τις διαρροές του οξικού οξέος αλλά και για προστατέψουμε τη διάβρωση της μεταλλικής σήτας του κινητού πάτου. Βέβαια, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και συμπαγή αφαιρούμενο πάτο. Με χαρτοταινία καλύπτουμε εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια μιας και υπάρχουν και εκεί μεταλλικά μέρη.
Το οξικό οξύ τοποθετείται σε κάποιο σκεύος. Μπορούμε να το μοιράσουμε σε δύο γυάλινα βάζα, να αφαιρέσουμε από τον τελευταίο όροφο δύο κηρήθρες και να τα τοποθετήσουμε ή επάνω από τα πλαίσια σε δύο σκεύη που μπορεί να είναι και πήλινα. Όχι όμως πλαστικά, γιατί θα διαβρωθούν.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε πολλούς ορόφους τον έναν πάνω στον άλλο προσέχοντας να κρατηθεί η προαναφερόμενη αναλογία και να τοποθετηθεί το σκεύος στον ψηλότερο όροφο. Βάζουμε 100-120 ml ανά όροφό από το αραιωμένο οξικό οξύ. Δηλαδή, αν βάλουμε τέσσερα πατώματα, τότε θέλουμε 400 έως 480 ml διαλύματος οξικού οξέος. Το καλύτερο είναι να τοποθετούμε μέχρι τέσσερις ορόφους. Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στο σκεύος, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου