Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 2021

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Κατάρτισης, ανέλαβε να πραγματοποιήσει 3ήμερα σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 1.3 με τίτλο «Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 2021».

Ενημερώνει όλους τους αγροτικούς – μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς των οποίων τα μέλη θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις, ότι πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συμπληρώνοντας το παρόν έγγραφο, το οποίο και θα αποστείλουν ηλεκτρονικά στο email: katartisi.elgo@gmail.com.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνo 2108392202 (κ. Κατερίνα Μαλλή).

Οι εκπαιδεύσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Λόγω της πανδημίας θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που ισχύει και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα σεμινάρια θα μπορούν να συμμετέχουν μελισσοκόμοι που είναι κάτοχοι Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου. Η εκπαίδευση θα γίνει είτε στις δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είτε στις δομές των μελισσοκομικών συνεταιρισμών. Οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους ή τους συνεταιρισμούς. 


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΗΡΗΘΡΩΝ ΜΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ


Εποχή για απολύμανση των κηρήθρων. Προτείνουμε την χρήση του οξικού οξέος. Η διαδικασία είναι η παρακάτω.
Για την αποστείρωση των κηρήθρων με οξικό οξύ χρησιμοποιούμε υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, από 60% και πάνω, μιας και αυτές οι συγκεντρώσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Σκοπός είναι οι ατμοί του οξικού οξέος να έρθουν σε επαφή με τους σπόρους των πρωτόζωων και να τους καταστρέψουν.
Η δοσολογία που προτιμάμε είναι 100 ml (100 cm³) οξικού οξέος με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο. Το αραιώνουμε γιατί θέλουμε διάλυμα 80% οξικού οξέος. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε 80 ml οξικό οξύ και 20 ml αποσταγμένο νερό.
Η εφαρμογή γίνεται για 8 ημέρες. Η διαδικασία έχει η εξής:
Τοποθετούμε τα πλαίσια με τις κηρήθρες στα πατώματα και μετά το ένα πάνω στο άλλο. Στη βάση βάζουμε έναν διάτρητο αφαιρούμενο πάτο. Επάνω στον κινητό πάτο βάζουμε ένα κομμάτι νάιλον. Αυτό το κάνουμε για να περιορίσουμε τις διαρροές του οξικού οξέος αλλά και για προστατέψουμε τη διάβρωση της μεταλλικής σήτας του κινητού πάτου. Βέβαια, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και συμπαγή αφαιρούμενο πάτο. Με χαρτοταινία καλύπτουμε εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια μιας και υπάρχουν και εκεί μεταλλικά μέρη.
Το οξικό οξύ τοποθετείται σε κάποιο σκεύος. Μπορούμε να το μοιράσουμε σε δύο γυάλινα βάζα, να αφαιρέσουμε από τον τελευταίο όροφο δύο κηρήθρες και να τα τοποθετήσουμε ή επάνω από τα πλαίσια σε δύο σκεύη που μπορεί να είναι και πήλινα. Όχι όμως πλαστικά, γιατί θα διαβρωθούν.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε πολλούς ορόφους τον έναν πάνω στον άλλο προσέχοντας να κρατηθεί η προαναφερόμενη αναλογία και να τοποθετηθεί το σκεύος στον ψηλότερο όροφο. Βάζουμε 100-120 ml ανά όροφό από το αραιωμένο οξικό οξύ. Δηλαδή, αν βάλουμε τέσσερα πατώματα, τότε θέλουμε 400 έως 480 ml διαλύματος οξικού οξέος. Το καλύτερο είναι να τοποθετούμε μέχρι τέσσερις ορόφους. Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στο σκεύος, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ποίηση

Σάτιρα
 
Μπορείς ποτέ τα όσα τρως, βρε άνθρωπε τεμπέλη,

 να τα μασσάς* σαν μέλισσα και να τα βγάζεις μέλι;  

Ου! να χαθείς, κηφηναριό… στων μελισσών το σμήνος

εσύ ζηλεύεις μοναχά την θέσιν του κηφήνος,

και θέλεις πάντα χάρισμα να τρώγεις στην κυψέλην,

οπόταν είσαι μάλιστα γιγαντομάχος Έλλην.

Γεώργιος Σουρής
*) Ανάλογα με το τι μασάει η μέλισσα βγάζει και αντίστοιχα είδη μελιού: Πορτοκάλι, Καστανιά, Ελατο, Ελατο «βανίλια» (Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας ) στην Ελλάδα, Θυμάρι, Ρείκι, Ανθέων, Πεύκου.

 

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Μελοτυρόπιττα

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά

4 -5 φύλλα κρούστας χονδρά.

Τυρί φέτα κομμένη σε κομμάτια 8x5x1 εκατοστά περίπου και καλά ξαρμυρισμένη αποβραδίς ή ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη ή οποιοδήποτε άλλο ανάλατο τυρί.

Μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση) ελαφρώς αραιωμένο με ελάχιστο χλιαρό νερό.

Βούτυρο λιωμένο για το τηγάνισμα.

Κανέλα σκόνη.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα σε διπλάσιο ή τριπλάσιο μέγεθος από το τυρί και το τυλίγουμε σε αυτά.

Τηγανίζουμε στο βούτυρο έως ότου ροδίσουν καλά.

Αποσύρουμε, γλασάρουμε και περιχύνουμε με το μέλι, επιπάσσοντας και την κανέλα.

 


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Παναγία της Κακιάς Μέλισσας

Η εικόνα της Θεοτόκου Κακιάς Μέλισσας φυλάσσεται στο χωριό Λειβάδι Κυθήρων. Έχει την προσωνυμία αυτή, γιατί σε μια επιδρομή πειρατών στο νησί, με σκοπό να λεηλατήσουν τη μονή, παρουσιάσθηκε ξαφνικά ένα σμήνος μελισσών που επιτέθηκε στους πειρατές και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν.

Εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.