Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Υλικά για μπακλαβά
 20 φύλλα κρούστας (500 γρ. κατά προτίμηση Βηρυτού)
Υλικά για το γαρνίρισμα του μπακλαβά
 12 – 15 γαρίφαλα ολόκληρα
 1 κούπα ελαιόλαδο
 1 κιλό μέλι ανθόμελο
Υλικά για τη γέμιση του μπακλαβά
 500 – 600 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
 10 γραμμάρια κανέλα σε σκόνη
 5 γραμμάρια γαρίφαλο σε σκόνη
Εκτέλεση συνταγής για μπακλαβά
Βήμα 1: Βάζουμε σε μια λεκάνη τα τριμμένα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να ενοποιηθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βήμα 2: Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα 6 πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα μόνο, χωρίς καρύδι. Μετά ρίχνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια των φύλλων εναλλάξ, δηλ. φύλλο – γέμιση. Τελειώνοντας τοποθετούμε 5-6 φύλλα σκέτα λαδώνοντας ανάμεσα, χωρίς γέμιση. Αν περισσεύει φύλλο έξω από το ταψί, αν είναι πολύ το κόβουμε και το στρώνουμε μέσα, αν είναι λίγο το διπλώνουμε προς τα μέσα.
Βήμα 3: Χαράσσουμε τον μπακλαβά σε μεγάλα τετράγωνα που μετά τα κόβουμε σε τρίγωνα, μέχρι τον πάτο του ταψιού. Καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο στο κέντρο κάθε κομματιού για να αρωματίσουμε επιπλέον το γλυκό μας.
Βήμα 4: Τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο (μεσαία σχάρα) για 90 λεπτά περίπου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 10 – 15 λεπτά ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο για να πάρει ο μπακλαβάς μας χρυσοκόκκινο χρώμα (εξαρτάται βεβαίως και από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας).
Βήμα 5: Βγάζουμε τον μπακλαβά μας από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτός ακόμα περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια όλο το ανθόμελο. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει όλο το μέλι και να κρυώσει για περίπου 5 ώρες. Ο μπακλαβάς σερβίρεται κρύος.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ!!!

Το ποίημα είναι του λυρικού ποιητή Ανακρέοντα από την Τέω, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.
«Ο Έρωτας κάποτε δεν είδε τη μέλισσα
μες στα τριαντάφυλλα να κοιμάται,
κι εκείνη τον τσίμπησε.
Τρυπημένος στο δάχτυλο ούρλιαξε.
Στην ωραία Αφροδίτη τρέχοντας πέταξε
κι είπε:
«Χάθηκα, μάνα μου,
χάθηκα και πεθαίνω.
Φίδι με δάγκωσε μικρό φτερωτό,
που οι αγρότες μέλισσα το λεν».
Κι εκείνη του απάντησε:
«Αν το κεντρί μιας μέλισσας
πόνο σου φέρνει,
πόσο θαρρείς πως μπορεί να πονούν,
Έρωτα, όσοι τοξεύεις;»

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Οι εκδόσεις Αθ. Σταμούλη διοργανώνουν έναν διαγωνισμό για ένα αντίτυπο του βιβλίου:
"Μελισσοκατασκευές & Συντήρηση Μελισσοκομικού Εξοπλισμού".
 
Κάντε κλικ για να πάρετε μέρος
 

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 2021

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Κατάρτισης, ανέλαβε να πραγματοποιήσει 3ήμερα σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 1.3 με τίτλο «Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 2021».

Ενημερώνει όλους τους αγροτικούς – μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς των οποίων τα μέλη θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις, ότι πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συμπληρώνοντας το παρόν έγγραφο, το οποίο και θα αποστείλουν ηλεκτρονικά στο email: katartisi.elgo@gmail.com.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνo 2108392202 (κ. Κατερίνα Μαλλή).

Οι εκπαιδεύσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Λόγω της πανδημίας θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που ισχύει και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα σεμινάρια θα μπορούν να συμμετέχουν μελισσοκόμοι που είναι κάτοχοι Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου. Η εκπαίδευση θα γίνει είτε στις δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είτε στις δομές των μελισσοκομικών συνεταιρισμών. Οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους ή τους συνεταιρισμούς. 


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΗΡΗΘΡΩΝ ΜΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ


Εποχή για απολύμανση των κηρήθρων. Προτείνουμε την χρήση του οξικού οξέος. Η διαδικασία είναι η παρακάτω.
Για την αποστείρωση των κηρήθρων με οξικό οξύ χρησιμοποιούμε υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, από 60% και πάνω, μιας και αυτές οι συγκεντρώσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Σκοπός είναι οι ατμοί του οξικού οξέος να έρθουν σε επαφή με τους σπόρους των πρωτόζωων και να τους καταστρέψουν.
Η δοσολογία που προτιμάμε είναι 100 ml (100 cm³) οξικού οξέος με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο. Το αραιώνουμε γιατί θέλουμε διάλυμα 80% οξικού οξέος. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε 80 ml οξικό οξύ και 20 ml αποσταγμένο νερό.
Η εφαρμογή γίνεται για 8 ημέρες. Η διαδικασία έχει η εξής:
Τοποθετούμε τα πλαίσια με τις κηρήθρες στα πατώματα και μετά το ένα πάνω στο άλλο. Στη βάση βάζουμε έναν διάτρητο αφαιρούμενο πάτο. Επάνω στον κινητό πάτο βάζουμε ένα κομμάτι νάιλον. Αυτό το κάνουμε για να περιορίσουμε τις διαρροές του οξικού οξέος αλλά και για προστατέψουμε τη διάβρωση της μεταλλικής σήτας του κινητού πάτου. Βέβαια, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και συμπαγή αφαιρούμενο πάτο. Με χαρτοταινία καλύπτουμε εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια μιας και υπάρχουν και εκεί μεταλλικά μέρη.
Το οξικό οξύ τοποθετείται σε κάποιο σκεύος. Μπορούμε να το μοιράσουμε σε δύο γυάλινα βάζα, να αφαιρέσουμε από τον τελευταίο όροφο δύο κηρήθρες και να τα τοποθετήσουμε ή επάνω από τα πλαίσια σε δύο σκεύη που μπορεί να είναι και πήλινα. Όχι όμως πλαστικά, γιατί θα διαβρωθούν.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε πολλούς ορόφους τον έναν πάνω στον άλλο προσέχοντας να κρατηθεί η προαναφερόμενη αναλογία και να τοποθετηθεί το σκεύος στον ψηλότερο όροφο. Βάζουμε 100-120 ml ανά όροφό από το αραιωμένο οξικό οξύ. Δηλαδή, αν βάλουμε τέσσερα πατώματα, τότε θέλουμε 400 έως 480 ml διαλύματος οξικού οξέος. Το καλύτερο είναι να τοποθετούμε μέχρι τέσσερις ορόφους. Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στο σκεύος, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια.