Είδος μύκητα,
(καφέ μανιτάρι) που τον
ξέραιναν και τον χρησιμοποιούσαν, παλαιότερα και οι μελισσοκόμοι για να κάνουν
καπνό. Το βρίσκουμε σε γέρικά ή κομμένα δέντρα. Όσο ποιο ψηλά στα δέντρα τον εντοπίζουμε τόσο το καλύτερο.
Για να ανάψει και να καπνίσει ανοίγουμε 2 - 3 τρύπες σε αυτό και βάζουμε λίγα ξερά φρύγανα.
Κατόπιν βάζουμε φωτιά τα φρύγανα. Καίγεται σιγά, σιγά και ένα κομμάτι ίσκα
μπορεί να καπνίζει για μια εβδομάδα. Λέγεται ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει πάλι να χρησιμοποιείται από μελισσοκόμους.
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019
Κυριακή 7 Ιουλίου 2019
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019
Μέλι Άγριας Λεβάντας
Ένα ιδιαίτερο μέλι Άγριας Λεβάντας από την Σέριφο και τον «Μελισσώνα του Δημοσθένη Διαμαντή». Μια όμορφη προσπάθεια από τον μελισσοκόμο αλλά και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σερίφου που βοήθησε με την τυποποίηση.
Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα και πιστεύω
να γίνει παράδειγμα και για άλλα νησιά και όχι μόνο, που με την ποικιλία
μελισσοκομικής χλωρίδας που διαθέτουν μπορεί να δώσουνε μέλια εξαιρετικής ποιότητας!!!!
Τρίτη 25 Ιουνίου 2019
Σύστημα Jenter - Συνέντευξη
"Προκειμένου να κατανοήσουμε
καλύτερα τη χρήση της συσκευής Zenter, που μάς βοηθάει να εκθρέψουμε μεγάλο αριθμό βασιλισσών αλλά και να γνωρίσουμε έναν από τους ανθρώπους που πήγαν την μελισσοκομία ένα βήμα πιο μπροστά επικοινωνήσαμε με τον κ. Heinz Zenter,
γυιο του Δυτικογερμανού Karl Zenter (επινόησε τη συσκευή) που τώρα διευθύνει
την επιχείρηση που του κληρονόμησε ο πατέρας του.
Συνέντευξη
Κύριε Zenter, αυτή τη στιγμή
διευθύνετε την εταιρεία που ξεκίνησε ο πατέρας σας;
Ναι, συνεχίζω την κατασκευή και
τη διάθεση. Από αυτή τη χρονιά (2015) με την επωνυμία Karl Jenter GmbH.
Μιλήστε μου λίγο για τον πατέρα σας που επινόησε και τη συσκευή
Zenter.
Ο Karl Jenter γεννήθηκε στις
27.07.1923 στο Nattheim της Γερμανίας στην περιοχή Heidenheim. Περίπου για 35
χρόνια ήταν σχεδιαστής σε μια διεθνούς φήμης εταιρεία κατασκευής μηχανών. Ήταν
παντρεμένος και είχε 3 κόρες και έναν γυιο. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις
13.09.2013.
Πόσα χρόνια ο πατέρα σας ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία; Υπήρχε
παράδοση;
Ο Karl Jenter ασχολήθηκε με τη
μελισσοκομία από μικρό παιδί. Έμαθε την τέχνη της μελισσοκομίας από τον πατέρα
του, ο οποίος ήταν δασικός υπάλληλος. Η οικογένειά μας έχει το μελισσοτροφείο
εδώ και πολλές γενιές, πιθανώς εδώ και 200-300 χρόνια.
Πώς επινόησε τη συσκευή Zenter;
Πιθανώς η αιτία για την εφεύρεση
του συστήματος βασιλοτροφίας «Umsteckverfahren nach Karl Jenter» να ήταν η
επιδείνωση της όρασής του λόγω ηλικίας. Για δεκαετίες ο Karl Jenter έκανε
επιτυχή εκτροφή βασιλισσών με τον συνήθη τρόπο. Όσο μεγάλωνε, δεν μπορούσε να
βλέπει πλέον καλά τις νύμφες κατά τον εμβολιασμό αλλά και το τρέμουλο στα χέρια
λόγω ηλικίας δυσκόλευε τη διαδικασία εμβολιασμού. Έτσι συνδύασε τις απαιτήσεις
της βασιλοτροφίας με τη μεγάλη του εμπειρία στην κατασκευή μηχανών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κατά τη χρήση της συσκευής Jenter
έναντι της κλασικής εκτροφής βασιλισσών (παραδοσιακός τρόπος);
Η βασίλισσα τοποθετεί τα αυγά
της στην κερήθρα εκτροφής και ειδικά στα βασιλικά κελλιά. Σε μια αναπαραγωγή
αποθέτονται 112 αυγά. Τα βασιλικά κελλιά τοποθετούνται (umstecken) στη συνέχεια
χωρίς επαφή στις βάσεις κυψελών. Γι’ αυτό και η διαδικασία ονομάζεται
«Umsteckverfahren».
Μέσω της τοποθέτησης χωρίς επαφή
δεν τραυματίζονται οι προνύμφες και επίσης μπορεί να καθοριστεί η χρονική
στιγμή της τοποθέτησης (εμβολιασμός) στοχευμένα, ώστε να επιτευχθούν τα
καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον γίνεται ταχύτερη εργασία, δηλαδή εκτρέφονται
περισσότερες βασίλισσες σε συντομότερο χρόνο."
Πηγή:Βιβλίο - "Βασιλοτροφία & παραγωγή βασιλικού πολτού" - Καρακούση Δ.
Κυριακή 16 Ιουνίου 2019
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019
Παγωτό φράουλα με μέλι!!!
Παγωτό Φράουλα με μέλι
Υλικά
450 γρ. φράουλες
300 ml γάλα πλήρης
παγωμένο
250 γρ. γιαούρτι
150 γρ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις φράουλες και τις βάζουμε
στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες, το παγωμένο γάλα,
το γιαούρτι και το μέλι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το
βάζουμε στην κατάψυξη.
Κάθε μισή ώρα το ανακατεύουμε για
να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 –
4 φορές.
Σκεπάζουμε το παγωτό με μεμβράνη
και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)