Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Lip balm με κερί μέλισσας


Βάλσαμο χειλιών βουτύρου για ξηρότητα χειλιών
Δύσκολη μέρα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήλιου, κρύου, ανέμου. Η ξηρότητα των χειλιών αντιμετωπίζεται με σύμμαχο κυρίως των βουτύρων κακάο και καριτέ αλλά και τις αναπλαστικές ιδιότητες της βιταμίνης.
Υλικά 
  • 15 γρ. κερί μέλισσας
  • 20 γρ. λάδι καρύδας
  • 5 γρ. βούτυρο κακάο
  • 5 γρ. βούτυρο Καριτέ
  • 12 σταγόνες βιταμίνης Ε
  • 7 στ. αιθέριο έλαιο βανίλια
Εκτέλεση
Ζυγίζουμε τα υλικά.
Λιώνουμε το τριμμένο κερί σε ένα μπεν μαρί. Προσέχουμε να μην βράσει και χαθούνε έτσι κατά στοιχεία του κεριού.
Ρίχνουμε το λάδι και τα βούτυρα ανακατεύουμε για να ομοιογενοποιηθουνετα υλικά.
Απομακρύνουμε το μείγμα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει τομείγμα. Σε θερμοκρασία 35°C.
Ρίχνουμε το αιθέριο έλαιο και την βιταμίνη ανακατεύουμε.
Χυτεύουμε το μείγμα σε Θήκες Lip Balm και το αφήνουμε να κρυώσει.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Μελίσσια στο προεδρικό μέγαρο

Μελίσσια στον κήπο του προεδρικού μεγάρου που βρίσκεται στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το περιβάλλον και την μέλισσα. Το ανάρτησα ως τροφή για σκέψη μήπως πρέπει και εδώ να γίνει κάτι ανάλογο.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ίσκα για το καπνηστήρι



Είδος μύκητα, (καφέ μανιτάρι)  που τον ξέραιναν και τον χρησιμοποιούσαν, παλαιότερα και οι μελισσοκόμοι για να κάνουν καπνό. Το βρίσκουμε σε γέρικά ή κομμένα δέντρα. Όσο ποιο ψηλά στα δέντρα τον εντοπίζουμε τόσο το καλύτερο. Για να ανάψει και να καπνίσει ανοίγουμε 2 - 3 τρύπες σε αυτό και βάζουμε λίγα ξερά φρύγανα. Κατόπιν βάζουμε φωτιά τα φρύγανα. Καίγεται σιγά, σιγά και ένα κομμάτι ίσκα μπορεί να καπνίζει για μια εβδομάδα. Λέγεται ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει πάλι να χρησιμοποιείται από μελισσοκόμους.  



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Μέλι Άγριας Λεβάντας


















Ένα ιδιαίτερο μέλι Άγριας Λεβάντας από την Σέριφο και τον «Μελισσώνα του Δημοσθένη  Διαμαντή». Μια όμορφη προσπάθεια από τον μελισσοκόμο αλλά και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σερίφου που βοήθησε με την τυποποίηση. 
Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα και πιστεύω να γίνει παράδειγμα και για άλλα νησιά και όχι μόνο, που με την ποικιλία μελισσοκομικής χλωρίδας που διαθέτουν μπορεί να δώσουνε μέλια εξαιρετικής ποιότητας!!!!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Σύστημα Jenter - Συνέντευξη


"Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρήση της συσκευής Zenter, που μάς βοηθάει να εκθρέψουμε μεγάλο αριθμό βασιλισσών αλλά και να γνωρίσουμε έναν από τους ανθρώπους που πήγαν την μελισσοκομία ένα βήμα πιο μπροστά επικοινωνήσαμε με τον κ. Heinz Zenter, γυιο του Δυτικογερμανού Karl Zenter (επινόησε τη συσκευή) που τώρα διευθύνει την επιχείρηση που του κληρονόμησε ο πατέρας του.
Συνέντευξη
Κύριε Zenter, αυτή τη στιγμή διευθύνετε την εταιρεία που ξεκίνησε ο πατέρας σας;
Ναι, συνεχίζω την κατασκευή και τη διάθεση. Από αυτή τη χρονιά (2015) με την επωνυμία Karl Jenter GmbH.
Μιλήστε μου λίγο για τον πατέρα σας που επινόησε και τη συσκευή Zenter.
Ο Karl Jenter γεννήθηκε στις 27.07.1923 στο Nattheim της Γερμανίας στην περιοχή Heidenheim. Περίπου για 35 χρόνια ήταν σχεδιαστής σε μια διεθνούς φήμης εταιρεία κατασκευής μηχανών. Ήταν παντρεμένος και είχε 3 κόρες και έναν γυιο. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις 13.09.2013.
Πόσα χρόνια ο πατέρα σας ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία; Υπήρχε παράδοση;
Ο Karl Jenter ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία από μικρό παιδί. Έμαθε την τέχνη της μελισσοκομίας από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν δασικός υπάλληλος. Η οικογένειά μας έχει το μελισσοτροφείο εδώ και πολλές γενιές, πιθανώς εδώ και 200-300 χρόνια.
Πώς επινόησε τη συσκευή Zenter;
Πιθανώς η αιτία για την εφεύρεση του συστήματος βασιλοτροφίας «Umsteckverfahren nach Karl Jenter» να ήταν η επιδείνωση της όρασής του λόγω ηλικίας. Για δεκαετίες ο Karl Jenter έκανε επιτυχή εκτροφή βασιλισσών με τον συνήθη τρόπο. Όσο μεγάλωνε, δεν μπορούσε να βλέπει πλέον καλά τις νύμφες κατά τον εμβολιασμό αλλά και το τρέμουλο στα χέρια λόγω ηλικίας δυσκόλευε τη διαδικασία εμβολιασμού. Έτσι συνδύασε τις απαιτήσεις της βασιλοτροφίας με τη μεγάλη του εμπειρία στην κατασκευή μηχανών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κατά τη χρήση της συσκευής Jenter έναντι της κλασικής εκτροφής βασιλισσών (παραδοσιακός τρόπος);
Η βασίλισσα τοποθετεί τα αυγά της στην κερήθρα εκτροφής και ειδικά στα βασιλικά κελλιά. Σε μια αναπαραγωγή αποθέτονται 112 αυγά. Τα βασιλικά κελλιά τοποθετούνται (umstecken) στη συνέχεια χωρίς επαφή στις βάσεις κυψελών. Γι’ αυτό και η διαδικασία ονομάζεται «Umsteckverfahren».
Μέσω της τοποθέτησης χωρίς επαφή δεν τραυματίζονται οι προνύμφες και επίσης μπορεί να καθοριστεί η χρονική στιγμή της τοποθέτησης (εμβολιασμός) στοχευμένα, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον γίνεται ταχύτερη εργασία, δηλαδή εκτρέφονται περισσότερες βασίλισσες σε συντομότερο χρόνο."
Πηγή:Βιβλίο -  "Βασιλοτροφία & παραγωγή βασιλικού πολτού" - Καρακούση Δ.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Παγωτό φράουλα με μέλι!!!













Παγωτό Φράουλα με μέλι
Υλικά
450 γρ. φράουλες
300 ml γάλα πλήρης παγωμένο
250 γρ. γιαούρτι
150 γρ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις φράουλες και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες, το παγωμένο γάλα, το γιαούρτι και το μέλι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Κάθε μισή ώρα το ανακατεύουμε για να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 – 4 φορές.
Σκεπάζουμε το παγωτό με μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Παρασκευή ζαχαροζύμαρου
Το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι δική μας παραγωγής για να ξέρουμε ότι δεν θα γίνει αιτία διασποράς ασθενειών. Αν έχει κρυσταλλώσει τότε το ζεσταίνουμε σε Μπεν μαρί και όχι σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης το ζεσταίνουμε στους 70 0C για 5 λεπτά με σκοπό να εξαλείψουμε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσανε να γίνουν αιτία διασποράς ασθενειών. Όσο αφορά την ζάχαρη την χρησιμοποιούμε αμέσως μετά το άλεσμα για να μην απορροφήσει υγρασία και γίνει συμπαγής. Η παρακάτω συνταγή μας δίνει 6 κιλά ζυμωτής. Μπορούμε να παρασκευάζουμε με αυτό τον τρόπο ζυμωτή αν έχουμε μέχρι 20 – 30 μελίσσια. Για μεγαλύτερης ποσότητα ζυμωτής χρειάζονται και τα κατάλληλα μηχανήματα. Επίσης να αναφέρουμε ότι η επεξεργασία αυτής της στερεής τροφής γίνεται χωρίς θέρμανση.
Υλικά
  • 5 κιλά ζάχαρη σε μορφή σκόνης
  • 1 κιλό μέλι
  • 200 – 400 ml νερό
  • 100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
  • Ρίχνουμε την κονιοποιημένη ζάχαρη στο άδειο δοχείο που θα γίνει η μίξει τον υλικών. Μπορούμε να μην την ρίξουμε όλη μαζί αλλά τμηματικά για να μπορούμε κατόπιν να αναδεύουμε πιο εύκολα το μείγμα.
  • Κατόπιν ρίχνουμε το μέλι.
  • Κόβουμε τα πορτοκάλια και τα στύβουμε. Αυτό καλό είναι να γίνεται λίγο προτού ρίψουμε τον χυμό στο μείγμα για να μην χάνεται η βιταμίνη C. Ρίχνουμε τον χυμό στα υπόλοιπα υλικά.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε τα 100 ml νερό και ξεκινάμε να αναδεύουμε με τον αναδευτήρα. Αν δεν έχουμε ρίξει όλη την ζάχαρη την προσθέτουμε σιγά, σιγά ενώ ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε από το μείγμα στα χέρια μας. Αν δεν κολλάει αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Τέλος, βάζουμε το μείγμα σε σακουλάκια 




 

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Νοζεμίαση

Η Άνοιξη σε λίγο θα έρθει και μερικές ασθένειες των μελισσών θα έχουν έξαρση. Μια από αυτές είναι και η νοζεμίαση στις δυο μορφές της. Την παλαιότερη Nosema Apis και την νεότερη Nosema ceranae. Βγαίνοντας λοιπόν, από τον Χειμώνα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα που είναι τα εξής:
1. Αντικαθιστούμε τις κυψέλες του μελισσοκομείου μας με κυψέλες που έχουμε απολυμάνει. Έτσι απομακρύνουμε πολύ παθογόνο υλικό που μπορεί να υπάρχει από την μεγάλη διαμονή των αποικιών σε αυτές.
Προσοχή! Αν έχουμε 50 μελίσσια δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να έχω και 50 κυψέλες για να τις αντικαταστήσω. Απλά μεταγγίζουμε 2 - 3 μελίσσια σε απολυμασμένες και αυτές στην συνέχεια τις απολυμαίνω για να να συνεχίσω με νέες μεταγγίσεις.
2. Στα πρώτα 3 ταΐσματα που κάνουμε με σιρόπι για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του μελισσιού προσθέτουμε 1 γραμμάριο θυμόλης σε 15 λίτρα σιροπιού αναλογίας 1:1.Κάθε φορά από 1 λίτρο. Δεν ξεχνάμε να επαναλάβουμε την διαδικασία το Φθινόπωρο.
Προσοχή! Να παίρνουμε τα κατάλληλα μετρά κατά την χρήση της θυμόλης.
3. Τις κηρήθρες που έχουμε αποθηκευμένες στην αποθήκη μας τις τοποθετούμε για λίγη ώρα στον ήλιο και μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας αποδυναμώνουμε τους σπόρους της νοζεμίασης. Φροντίζουμε να τις γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Έτσι δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα από τον ήλιο και είναι δωρεάν.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ένα λουλούδι κυψέλη (Zingiber spectabile)


Προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ασία. Αναπτύσσεται κυρίως στη Δύση ως διακοσμητικό φυτό και είναι γνωστό με την ονομασία beehive ginger. Έχει χρησιμοποιηθεί στη νοτιοανατολική Ασία ως φαρμακευτικό βότανο.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μελισσοκομικά Πάρκα


Μελισσοκομικά πάρκα θα δημιουργήσει σε νησιά μας η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να εμπλουτίσει τη χλωρίδα τους και να ενισχύσει τον τομέα της μελισσοκομίας.
Πού ακριβώς θα δημιουργηθούν αυτά τα πάρκα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά η επιλογή θα γίνει με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και θα ενισχυθούν κυρίως μικρά νησιά ώστε σε συνδυασμό και με την αντιμετώπιση των ασθενειών που απειλούν τη μέλισσα να αυξηθεί ο αριθμός των μελισσοκόμων και να αναβαθμιστεί ποιοτικά η παραγωγή μελιού.
Αυτή η προσπάθεια που εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας, συνδυάζεται με την έρευνα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των μελισσοκομικών προβλημάτων στα νησιά της Δωδεκανήσου την οποία θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο σηροτροφίας και μελισσοκομίας που διαθέτει.
Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο καθηγητής του εργαστηρίου Πασχάλης Χαριζάνης, η έρευνα θα διαρκέσει έξι μήνες και θα υλοποιηθεί σε έξι νησιά.
Θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει σύμβαση ενώ το κόστος της θα ανέλθει σε περίπου 25.000 ευρώ.
Η μελισσοκομία στα Δωδεκάνησα είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και έχει συμπεριληφθεί στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα 2014-2020. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τη μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους.
Η μελισσοκομία στα νησιά των Δωδεκανήσων διέρχεται κρίση τον τελευταίο χρόνο, καθώς πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται ότι είτε χάνουν μελίσσια, είτε τα βλέπουν να μην αναπτύσσονται ικανοποιητικά και να μην γίνονται παραγωγικά.
Σκοπός της έρευνας που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων στα μελίσσια των Δωδεκανήσων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης είναι οι εξής:
1. Δημιουργία ερωτηματολογίου και συγκέντρωση ερωτηματολογίων ανωνύμως ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η κατανομή του στα Δωδεκάνησα.
2. Επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ σε μελισσοκομεία και οι δειγματοληψίες μέσα και έξω από την κυψέλη με σκοπό τη διάγνωση των προβλημάτων λόγω ασθενειών, εχθρών, δηλητηριάσεων ή άλλων αιτίων.
3. Ανάλυση των δεδομένων και σύνταξη έκθεσης για την αντιμετώπιση     των προβλημάτων.
4. Ενημέρωση και καθοδήγηση των μελισσοκόμων ανά νησί, τόσο σε     συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο με σκοπό την επίλυση των     προβλημάτων.
Νησιά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος:
1. Ρόδος                6. Κάσος
2. Κάρπαθος          7. Λέρος
3. Κως                    8. Νίσυρος
4. Κάλυμνος          9. Πάτμος
5. Αστυπάλαια      10. Καστελόριζο
Α΄ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) μήνες)
• Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της Μελισσοκομίας στα Δωδεκάνησα και με επιτόπιες επισκέψεις.
• Πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα των ερωτηματολογίων.
• Αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων εχθρών και ασθενειών των μέχρι τότε δειγματοληψιών.
• Καταγραφές μαρτυριών από επικοινωνία με μελισσοκόμους και με μελισσοκομικούς φορείς.
Κόστος: 10.000€
Β’ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) μήνες)
• Αποτύπωση μελισσοκομικών χειρισμών στη διάρκεια του έτους.
• Συνολικά αποτελέσματα ερωτηματολογίων.
• Συμπεράσματα από επικοινωνία με μελισσοκόμους.
• Αποτελέσματα Δειγματοληψιών.
Κόστος: 5.000€
Γ’ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) Μήνες)
• Σύνταξη τελικής έκθεσης
• Σύνταξη ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους μελισσοκόμους.
• Σύνταξη φυλλαδίου σωστών μελισσοκομικών χειρισμών προς τους μελισσοκόμους.
Κόστος: 4.900€
• Φ.Π.Α.    4.776,00€
Συνολικό Κόστος:
24.676,00€

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ
Υπάρχουν θηλυκά μυρμήγκια που παράγουν μέλι. Ζουν σε άνυδρα σημεία όπου τα λουλούδια ανθίζουν λίγες εβδομάδες το χρόνο. Στις φουσκωμένες κοιλιές των εργατριών υπάρχουν αδένες που μετατρέπονται σε όργανα και μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι. Στη συνέχεια το πολύτιμο προϊόν αποθηκεύεται ως τρόφιμο στην φωλιά για την ξηρή εποχή.
Προσοχή!
Το αρθράκι συντάχθηκε όχι για να αρχίσουμε ως μελισσοκόμοι να αναζητούμε μυρμηγκοφωλιές με μέλι αλλά για να μάθουμε κάτι από τον κόσμο των μυρμηγκιών.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Διανύουμε τον Αύγουστο και τα μελίσσια αναζητούν την πολύτιμη γύρη αλλά και το νέκταρ. Μερικά από τα φυτά που μπορούμε να εντοπίσουμε αυτή την εποχή με ανθοφορία ώστε να βοηθήσουμε τα μελίσσια μας είναι: 
ΑΓΡΙΟΣΟΥΣΑΜΙΑ (Ασπράκι, Βρωμόχορτο, Ηλιοτρόπιο, Μπαμπακίτσα, Μπαστουνόχορτο)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (κίτρινο)








   




ΑΡΚΟΥΔΟΒΑΤΟ (Αλύσβατος, Αρκόβατος, Σμίλακας)
Περίοδος ανθοφορίας: Αύγουστος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (Λευκό)
ΠΕΡΙΚΟΚΛΑΔΙ (Περικουλάδι, Περιπλοκάδι, Χωνάκι)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος - Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (λευκή)
 








ΠΟΥΛΙΚΑΡΊΑ (Κόνυζα, Σκυλόχορτο, Ψυλλόχορτο)
Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη

ΣΚΟΛΙΜΠΡΙ (Ασπάραγκος, Σκόλιμπρος, Σκόλια)
Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος – Αύγουστος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (Πορτοκαλί)









ΤΑΝΑΚΗΤΟ (Αθανασία, Καρυοφύλλι, Τανατσέτο)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη

ΤΕΫΚΡΙΟ (Αγαπόχορτο, Αμάραντος, Λαγοκιμιθιά, Παναγιόχορτο, Στομαχοβότανο) Χαμοδρυά.
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη













ΤΡΙΒΟΛΙ (Κολλιτσίδα, Πεντάξυλο, Τριόλι)
Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος – Οκτώβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη











ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος – Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη













ΤΣΑΙ (Βλάχικο, Δόντι του Λέοντα, Μαλοτύρα, Μπετόνικο, Μαλεβού, Μαλοτύρα,  Τσαϊ του βουνού)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Αύγουστος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (Λευκό)











ΥΣΣΩΠΟΣ
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος –Σεπτέμβριος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη








 


ΥΠΕΡΙΚΟ (Βάλσαμο, Κοψοβότανο, Περίκη, Χελονώχορτο, Ψειροβότανο)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος – Αύγουστος
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη













ΦΑΓΟΠΥΡΟ (Μαυροσίταρο, Μαυραγάνι)
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιο – Σεπτέμβριο
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ – Γύρη (Κίτρινο) 

ΦΑΣΟΛΙΑ
Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιο – Σεπτέμβριο
Μελισσοκομικό ενδιαφέρον: Νέκταρ
  











Πηγή: ΒΙΒΛΙΟ - ΤΡΟΦΗ & ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ – ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Αρισταίος, ο πρώτος έλληνας μελισσοκόμος!!!


Ο Αρισταίος ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης που αυτή ήταν κόρη του Πηνειού ποταμού. Ήταν αυτός που πρώτος δίδαξε στους Έλληνες την φροντίδα και την εκμετάλλευση των μελισσών. Ο ίδιος ο Αρισταίος διδάχθηκε την μελισσοκομία από τις Μυρτονύμφες που έδωσαν στον ίδιο και τις επωνυμίες «Αγρεύς» και «Νόμος». Αυτές τον δίδαξαν να φτιάχνει μελισσοκυψέλες και να ηρεμεί τις μέλισσες με την χρήση καπνού από πευκοβελόνες. Ο Αρισταίος ύστερα από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών πήγε στην Κέα και σε μερικά Κυκλαδονήσια και διαπίστωνε ότι οι νησιώτες υποφέρανε από λοιμό – πείνα – εξ΄αιτίας του καυτερού Σείριου που έκανε τα καλοκαίρια τους πύρινα. Η τιμωρία αυτή των Κυκλαδιτών είχε επιβληθεί από τους θεούς γιατί είχαν δολοφονήσει τον Ικάριο και οι φονιάδες του ζούσαν ακόμα ανάμεσα τους.
Ο Αρισταίος μάζεψε τον λαό,  έστησε μεγάλο βωμό στο βουνό της Κέας το ψηλότερο και πρόσφερε εκεί θυσίες στον Δία ενώ ταυτόχρονα, εξευμένισε τον Σείριο, σκοτώνοντας τους φονιάδες του Ικάριου. Ο Δίας ικανοποιήθηκε τότε και πρόσταξε τους Ετήσιους ανέμους στο μέλλον, να δροσίζουν όλη την Ελλάδα και τα νησιά της επί σαράντα ημέρες πριν την ανατολή του Σείριου. Και από τότε πνέουν τα Καλοκαίρια τα λεγόμενα «μελτέμια». Οι Κυκλαδίτες τίμησαν τον Αρισταίο με τιμές ημίθαιου και απεικόνισαν τη μορφή του στα νομίσματα τους αργότερα.
Στο μεταξύ ο Αρισταίος ταξίδεψε σε πολλούς τόπους της Ελλάδας και δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της μελισσοκομίας. Για ένα μεγάλο διάστημα εγκαταστάθηκε στα Τέμπη της Θεσσαλίας και εκεί ασχολήθηκε με τα αγαπημένα του τα έντομα τις μέλισσες.
Όταν όμως βίασε την νύμφη Ευρυδίκη και τρέχοντας να του ξεφύγει την δάγκωσε φίδι και πέθανε, τότε όλες οι μέλισσες του ψόφησαν και ο Αρισταίος απελπισμένος αναζήτησε την μάνα του Κυρήνη για να τον συμβουλέψει. Εκείνη αφού τον έλουσε με νερό από αστείρευτη πηγή τον έστειλε στον ξάδελφο της τον Πρωτέα και του  υπέδειξε να τον εξαναγκάσει για να του πει την αιτία του θανάτου των μελισσών. Ο Πρωτέας που βρισκόταν τότε στο νησάκι «φάρος» της Αιγύπτου του είπε ότι ο θάνατος των μελισσών ήταν η τιμωρία των θεών για τον βιασμό της Ευρυδίκης. Ο Αρισταίας τότε επέστρεψε στα Τέμπη και θυσίασε στον Δία τέσσερις μεγάλους ταύρους. Σε λίγες μέρες μέσα από τα κουφάρια των ζώων που θυσίασε βγήκαν σμήνη με μέλισσες και κάθισαν στα γύρω δέντρα. Έτσι η συμφορά αποκαταστάθηκε.
Ο Αρισταίος ταξίδεψε ακόμη και μέχρι την Σικελία και την Σαρδηνία. Δίδαξε και εκεί Μελισσοκομία και επέστρεψε στην περιοχή του Αίμου της Θράκης όπου ίδρυσε και πόλη με το όνομα του.  

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑΣ










PERIZIN
  • Δραστική ουσία: coumaphos (κουμαφώς).
  •  Έγκριση: Εγκεκριμένο
  •  Για θεραπεία αλλά και για διάγνωση.
  • Εφαρμογή: Κάθε δεκάρι μελίσσι ενστάλαξη 25 ml διαλύματος ανάμεσα στις κηρήθρες από το έτοιμο διάλυμα και η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από μια εβδομάδα. Μελίσσια που δεν εκτρέφουν γόνο αρκούν 2 επεμβάσεις σε διάστημα 7 ημερών, αλλιώς 4. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να χορηγηθεί το φάρμακο σε όλες τις κυψέλες ταυτόχρονα.
  • Δοσολογία: Διαλύεται σε νερό σε αναλογία 1 ml σε 50 ml νερού. Περίοδος εφαρμογής τέλος του έτους όταν δεν υπάρχει γόνος στο μελίσσι.
 APISTAN
  • Πλαστικές ταινίες
  •  Δραστική ουσία: Fluvalinate (τ-φλουφαλινέιτ)
  • Έγκριση: Εγκεκριμένο
  • Εφαρμογή: Τοποθετούνται στις θέσεις 3 - 4 και 7 - 8 σε ένα δεκάρι μελίσσι για 6 - 7 εβδομάδες.
BAYVAROL (Μπαϊβαρόλ)
  • Πλαστικές ταινίες
  • Δραστική ουσία: Φλουμεθρίνη
  • Έγκριση: Εγκεκριμένο
  • Εφαρμογή: Σε κάθε δυνατό μελίσσι τοποθετούνται 4 ταινίες στην γονοφωλιά, παραμένοντας στην κυψέλη για 4 - 6 εβδομάδες ανάλογα με την έκταση του γόνου και όχι παραπάνω.
CHECK MITE
  • Πλαστικές ταινίες
  • Δραστική ουσία: Coymaphos (κουμαφώς)
  • Έγκριση: Εγκεκριμένο
  • Εφαρμογή: Στην γονοφωλιά συνήθως μεταξύ των πλαισίων 3 - 4 και 7 - 8 πλαισίου. Μια ταινία για κάθε 5 κηρήθρες γόνου για 42 ημέρες. Σε διώροφο τοποθετούνται 4 ταινίες. Προτείνεται οι ταινίες να παραμένουν λιγότερο χρονικό διάστημα στην κυψέλη (20 ημέρες) ώστε η επιβάρυνση του μελιού να είναι μικρότερη.
 APIVAR (3,3%)
  • Ταινίες
  • Δραστική ουσία: Amitraz
  • Έγκριση: Μη εγκεκριμένο
  • Εφαρμογή: μία ταινία για κάθε 5 πλαίσια πληθυσμό, μέγιστη παραμονή στην κυψέλη 42 ημέρες.
  • Υπολείμματα: Μέσα σε λίγες ώρες δεν μπορεί να εντοπιστεί διότι διασπάται γρήγορα
 APILIFEVAR
  • Δραστική ουσία: Θυμόλη (76% θυµόλη, 16,4% ευκαλυπτόλη, 3,8% µενθόλη και 3,8% καµφορά)
  • Έγκριση: Εγκεκριμένο
  • Εφαρμογή: Εφαρμόζεται µε μέση θερμοκρασία μεγαλύτερη των 18 οC, διαρκεί 24 ηµέρες και χρησιμοποιούνται δύο πλακίδια ανά 12 ηµέρες.
ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ ΕΝΣΤΑΛΑΞΗ
Δοσολογία -  παρασκευή
Όταν δεν υπάρχει γόνος, για 1 φορά
Διαβροχή με Δυένυδρο Οξαλικό Οξύ: 80 γρ Ο.Ο σε 1 λίτρο νερό + 1 κιλό ζάχαρη
Όταν υπάρχει γόνος, για 1 φορά
  • Διαβροχή με Δυένυδρο Οξαλικό Οξύ: 60 γρ. σε 1 λίτρο νερό + ½ κιλό ζάχαρη
  • Χρησιμοποιούμε 5 ml για κάθε διάστημα τελάρων. Περίπου 50 ml ανά κυψέλη.
  • Πλαίσια που δεν καλύπτονται πλήρως από μέλισσες χορηγούμε λιγότερη ποσότητα, εμπειρικά με το μάτι.
Εξάχνωση OΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΥΣ
  • Στερεή μορφή (σκόνη 2 gr Ο.Ο για κάθε διώροφη κυψέλη) μέσω της διαδικασία της εξάχνωσης.
  • Χρειάζεται ειδική συσκευή η οποία παραμένει εντός της κυψέλης περίπου 2,5 λεπτά.
  • Σφραγίζουμε καλά είσοδο και αεραγωγούς και οι κυψέλες πρέπει να είναι μόνο με κλειστό πάτο.
ΦΟΡΜΙΚΟ ΟΞΥ - ΜΥΡΜΗΚΙΚΟ
Δοσολογία
  • Σε ένα πλαστικό μπουκάλι από νερό του 1 ½ λίτρου βάζουμε 450 γρ. μυρμηκικού οξέος και συμπληρώνουμε με νερό. Άρα έχουμε 1 ½ λίτρο διάλυμα. Αυτή η ποσότητα αρκεί για 15 μελίσσια.
  • Το μίγμα δεν έχει πρόβλημα να αποθηκευτεί κάποιες μέρες πριν τη χρήση.
Δοσολογία ανά μελίσσι
  • Βάζουμε το πιατάκι και ρίχνουμε περίπου 100 ml ανά μελίσσι.