Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κουμαριά



Πριν λίγες μέρες βρήκα πολλές Κουμαριές που είναι σημαντικό μελισσοκομικό φυτό μιας και βοηθάει στην ανάπτυξη του μελισσιού αλλά δίνει και μέλι. Παραθέτω μερικά στοιχεία για αυτή. Η Κουμαριά είναι αειθαλές φυτό που φτάνει τα 3 μέτρα. Αναπτύσσετε και ως θάμνος αλλά και ως  δέντρο. Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά (Arbutus andrachne). Το φύλλο της κοκκινίζει ελαφρά ενώ τα άνθη της είναι λευκά. Οι καρποί της έχουν κόκκινο χρώμα. Είναι από τα λίγα φυτά που έχουν ταυτόχρονα άνθη και καρπούς ώριμους και άγουρους. Τους καρπούς όταν είναι με κόκκινο χρώμα μπορούμε να τους φάμε και επίσης από τα κούμαρα μπορούμε να κάνουμε τσίπουρο. Όσο αφορά τα μελίσσια οι κουμαριές τα βοηθούνε να δυναμώσουνε και εάν έχει καλό καιρό έως και Δεκέμβριο να χτίζουν κηρήθρες. Θέλει μια προσοχή το μέλι αυτό μιας και  λόγω του ότι ανθίζει αργά  οι µέλισσες µπορεί να µην προλάβουν να το ωριµάσουν και αυτό να ξινίσει, Το μέλι της κουμαριάς, έχει χρώμα σκούρο κίτρινο και γεύση πικρή και γι'αυτό έχει και μικρή εμπορική αξία. Βέβαια, μετά από ένα χρονικό διάστημα αυτή η πικράδα μειώνεται. Το μέλι αυτό είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση. Επίσης η ουσία Arbutin του μελιού ρυθμίζει την χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μουσμουλιά ή μεσκουλιά


H μουσμουλιά ή μεσκουλιά είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και αποτελεί άλλο ένα μελισσοτροφικό φυτό. Αειθαλές καρποφόρο δέντρο που κατάγεται από Ιαπωνία και στην Ευρώπη ήρθε στα τέλη του 17 αιώνα. Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα που από την κάτω πλευρά τους είναι χνουδωτά. Ανθίζει από το Φθινόπωρο έως της αρχές του Χειμώνα με λευκά αρωματικά άνθη και ευχάριστη οσμή πικραμυγδάλου από τα οποία βγαίνουν τα μούσμουλα τα οποία είναι τα πρώτα φρούτα της Άνοιξης. Η μουσμουλιά  θέλει ήλιο και έδαφος με καλή αποστράγγιση. Είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο και στη ζέστη. Όσο αφορά τις μέλισσες βουίζουν στα άνθη της αυτή την εποχή και τις προσφέρει γύρη λευκό - κίτρινη και λίγο νέκταρ.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σεμινάριο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Πιερία.



Το κέντρο «Δήμητρα» διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Βασιλοτροφία – Διατροφή μελισσών - Παραγωγή βασιλικού πολτού στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2013 και ώρες 15:00 – 19:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 2351029845 (Αντωνιάδου Ιωάννα)

5ο Φεστιβάλ μελιού Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας



6, 7 @& 8 Δεκεμβρίου 2013-10-28 Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Το μεγάλο ραντεβού της μελισσοκομίας

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σχολές Δ.Σ.Ε.Κ. με τμήμα Μελισσοκομίας και ειδικότητα Τεχνίτη Μελισσοκομίας




Το Υπουργείο Παιδείας ανήγγειλε την δημιουργία των σχολών Δ.Σ.Ε.Κ. (Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης). Στα τμήματα που δημιουργούνται ανά περιφέρεια   μπορούν να φοιτούν μαθητές που είναι ηλικιακά άνω τον 20 ετών και έχουν αποφοιτήσει από Γυμνάσιο. Η παρακολούθηση είναι τριετείς με το τρίτο έτος να υπάρχει 12μηνη μαθητεία από τον ΟΑΕΔ. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 3 και μπορούν να συνεχίσουν και στα ΙΕΚ από όπου λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 4. Μέσα στα τμήματα που δημιουργούνται υπάρχουν και το τμήμα μελισσοκομίας με την ειδικότητα Τεχνίτης Μελισσοκομίας. Το αρνητικό είναι ότι δεν ιδρύονται σε κάθε νόμο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου θα ιδρυθούν τμήματα μελισσοκομίας για το 2013 – 201 4 ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νομός Θεσσαλονίκης, Δυτική – ΣΕΚ Λαγκαδά
Νομός Πέλλας – ΣΕΚ Έδεσσας
Νόμος Χαλκιδικής – ΣΕΚ  Χαλκιδικής
Νομός Έβρος - ΣΕΚ Αλεξανδρούπολης
Νομός Καβάλας – ΣΕΚ Καβάλας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νόμος Αιτωλοακαρνανίας – ΣΕΚ Αγρινίου
Νομός Αχαΐας – ΣΕΚ Πάτρας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Νομός Μαγνησίας – ΣΕΚ Βόλου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νομός Δωδεκανήσου - ΣΕΚ Ρόδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Νομός Αρκαδίας – ΣΕΚ Τρίπολης

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

Μελισσοκομία μέσα από διαλόγους! Ένας αρχάριος μελισσοκόμος αρχίζει να συναναστρέφεται έμπειρους μελισσοκόμους αποκομίζοντας χρήσιμες συμβουλές. Αυτοτελείς ιστορίες που δίνουν απαντήσεις στα βασικά ζητήματα της μελισσοκομίας. Μάθετε, μεταξύ άλλων, γιατί:
 · ανανεώνουμε τη βασίλισσα του μελισσιού 
 · ένα μελίσσι ασθενεί 
· συνενώνουμε μελίσσια και αναζητούμε γυρεοδοτικά φυτά. Κόλπα, τεχνικές και μυστικά, αποστάγμα εμπειρίας από παλιούς μελισσοκόμους, που θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης μελισσιών.