Πέμπτη 20 Μαΐου 2021
Δευτέρα 10 Μαΐου 2021
Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Υλικά για μπακλαβά
20 φύλλα κρούστας (500 γρ. κατά προτίμηση Βηρυτού)
Υλικά για το γαρνίρισμα του μπακλαβά
12 – 15 γαρίφαλα ολόκληρα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κιλό μέλι ανθόμελο
Υλικά για τη γέμιση του μπακλαβά
500 – 600 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
10 γραμμάρια κανέλα σε σκόνη
5 γραμμάρια γαρίφαλο σε σκόνη
Εκτέλεση συνταγής για μπακλαβά
Βήμα 1: Βάζουμε σε μια λεκάνη τα τριμμένα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να ενοποιηθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βήμα 2: Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα 6 πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα μόνο, χωρίς καρύδι. Μετά ρίχνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια των φύλλων εναλλάξ, δηλ. φύλλο – γέμιση. Τελειώνοντας τοποθετούμε 5-6 φύλλα σκέτα λαδώνοντας ανάμεσα, χωρίς γέμιση. Αν περισσεύει φύλλο έξω από το ταψί, αν είναι πολύ το κόβουμε και το στρώνουμε μέσα, αν είναι λίγο το διπλώνουμε προς τα μέσα.
Βήμα 3: Χαράσσουμε τον μπακλαβά σε μεγάλα τετράγωνα που μετά τα κόβουμε σε τρίγωνα, μέχρι τον πάτο του ταψιού. Καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο στο κέντρο κάθε κομματιού για να αρωματίσουμε επιπλέον το γλυκό μας.
Βήμα 4: Τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο (μεσαία σχάρα) για 90 λεπτά περίπου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 10 – 15 λεπτά ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο για να πάρει ο μπακλαβάς μας χρυσοκόκκινο χρώμα (εξαρτάται βεβαίως και από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας).
Βήμα 5: Βγάζουμε τον μπακλαβά μας από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτός ακόμα περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια όλο το ανθόμελο. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει όλο το μέλι και να κρυώσει για περίπου 5 ώρες. Ο μπακλαβάς σερβίρεται κρύος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)