Δευτέρα 23 Απριλίου 2018





Φ - Ένας συναρπαστικός αριθμός (Μαθηματικά)

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της ανακήρυξης του 2018 ως Έτους Μαθηματικών για την Ελλάδα ας δούμε πως και στην μέλισσα τα μαθηματικά έχουν τον λόγο τους και ας μιλήσουμε για τον Φ. Αυτόν τον συναρπαστικό αριθμό:
Η Θεία αναλογία υπάρχει, στο γενεαλογικό δέντρο κάθε κηφήνα σε ένα μελίσσι.
Το έντομο γεννιέται από ένα μη γονιμοποιημένο αβγό της βασίλισσας, δηλαδή έχει μητέρα αλλά όχι πατέρα.
Αντίθετα, τόσο η βασίλισσα (η μοναδική που κάνει αβγά) όσο και οι εργάτριες γεννιούνται από τα αβγά που έχουν γονιμοποιηθεί από αρσενικό.
Αυτές, λοιπόν, έχουν και πατέρα και μητέρα.
Επομένως, το γενεαλογικό δέντρο του κηφήνα διαμορφώνεται ως εξής:
έχει 1 μητέρα, 2 παππούδες (αρσενικό και θηλυκό), 3 προ παππούδες (δύο από την οικογένεια της γιαγιάς και μία του παππού), 5 προ-προπαππούδες, 8 προ-προ-προπαππούδες και ούτω καθεξής. (1,2,3,5,8,... όροι της ακολουθίας Fibonacci).

Όσο αφορά το την επιλογή του εξαγωνικού σχήματος του κελιού της κηρήθρας αυτή δεν είναι τυχαία από την μέλισσα. Αφενός μεν «κλείνει» επακριβώς το επίπεδο χωρίς κενά, αλλά είναι και το μοναδικό σχήμα με την μικρότερη περίμετρο. Η πλευρά του εξαγώνου (=0,62) σε σχέση με την πλευρά του ισοδυνάμου τετραγώνου (=1) έχουν σχέση χρυσής τομής. Πράγματι ο λόγος 1 / 0,62 = 1,62 όπου 1,62 = φ. Οι πλευρές δηλαδή  των ισοδυνάμων τετραγώνου και εξαγώνου σχηματίζουν το χρυσό ορθογώνιο στο οποίο ο λόγος των πλευρών ισούται με 1,62 ήτοι =φ.


Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πήλινη κυψέλη



ΜελισσοκατασκευέςΟι ελληνικές παραδοσιακές πήλινες κυψέλες  χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άγριου βιολογικού μελιού με βάση τις αρχές τις φυσικής διαχείρισης χωρίς φάρμακα, τεχνητή διατροφή και φύλλα κερήθρας. Η πήλινη κυψέλη που παρουσιάζουμε εδώ είναι μονόστομη και ήταν σε χρήση σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης από την αρχαιότητα.
Ως υλικό για την κατασκευή της χρησιμοποιείται ο πηλός. Οι κυψέλες αυτές τοποθετούνταν
σε οριζόντια θέση μέσα σε μάντρες και το καπάκι συγκρατείται από μα πέτρα.
Παρακάτω δίνονται οι διστάσεις μια τέτοιας
κυψέλης.
Κυρίως σώμα
Το πάχος του κυμαίνεται περίπου στο 1,5 εκ
Το ύψος του, στα 70 εκ.
Η βάση έχει διάμετρο 23 εκ., ενώ το
άνοιγμα 33 εκ.
Η μέση κυμαίνεται στα 28 εκ.
Το χείλος του ανοίγματος είναι 2 εκ.
Καπάκι
Φέρει περίπου 28 – 30 τρύπες διατομής
0,5 εκ.
Η διάμετρος είναι 30 εκ.
Στην μέση του καπακιού υπάρχει ύψωμα διαμέτρου 6 εκ. και εσωτερικά βαθούλωμα για να μας βοηθάει να το πιάνουμε και να το ανασηκώνουμε.
Παρατήρηση
Σ’ αυτού του είδους την κυψέλη δεν τοποθετούσαν εσωτερικά κάτι, π.χ. ξύλα, για να χτιστούν οι κηρήθρες αλλά οι μέλισσες έχτιζαν ελεύθερες. Ο τρύγος γινόταν από το άνοιγμα. Με ένα μαχαίρι έκοβαν τις κηρήθρες που βρίσκονταν στο εξωτερικό μέρος της κυψέλης. Οι πρώτες κηρήθρες συνήθως ήταν άδειες, ενώ οι υπόλοιπες γεμάτες με μέλι. Επίσης, να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο της σμηνουργίας σε αυτές της κυψέλες ήταν έντονο.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΓΑ: Οι αγρότες να δηλώσουν τις ζημίες από την κακοκαιρία για να αποζημιωθούν

Οδηγίες προς τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημίες από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς παγετούς δίνει ο ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η αποτίμησή τους.
Ειδικότερα, όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιό τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και τη Δήλωση Εκτροφής 2016. Όσοι έχουν υποστεί ζημιές στη φυτική παραγωγή θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Καλλιέργειας 2016.

Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει: α) για ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (π.χ. θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) και στον εξοπλισμό αυτών (π.χ. εξοπλισμός θερμοκηπίων, αρδευτικά συστήματα), στο ζωικό κεφάλαιο (χοίροι, πτηνά), καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου τους και να υποβάλουν, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης. β) για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών δεν θα υποβληθούν Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών.

Τέλος στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός σημειώνει ότι «σκοπός και στόχος του ΕΛΓΑ είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση».

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η Αμερικάνικη Σηψιγονία



Η Αμερικάνικη Σηψιγονία είναι η χειρότερη αρρώστια των μελισσιών.  Την ονομάζουνε και «χτικιό» γιατί πραγματικά μοιάζει με την φθίση στην προοδευτική ανάπτυξη της καταστροφής που προκαλεί και στην δυσκολότατη θεραπεία.  Η μετάδοση της γίνεται με το μολυσμένο μέλι των αρρώστων κυψελών κυρίως με τις λεηλασίες, με τροφοδοσίες ή τις αλλαγές που κάνει ο μελισσοκόμος για να δυναμώσει αδύνατα μελίσσια ή με την χρησιμοποίηση μολυσμένων κηρήθρων και εργαλείων.
Τα σκουλήκια του γόνου προσβάλλονται συνήθως μόλις τελειώσει η τροφοδοσία τους και αρχίζει το σφράγισμα των κελιών. Αν μολυνθούν προτού αρχίσει αυτό παίρνουν το χρώμα ανοικτό καφέ και το σώμα τους γίνεται πλαδαρό. Εκείνο που μας βάζει σε υποψίες είναι  το να βρούμε έστω κα ένα κελί με το καπάκι του βαθουλωμένο και όχι φουσκωμένο με μια τρυπίτσα στη μέση από αυτό. Τέτοια κελιά περιέχουν γόνο που ψοφάει πολύ γρήγορα, το σώμα του όσο περνούν οι μέρες μικραίνει, το χρώμα του σκουραίνει και γίνεται βαθύ καφέ, στο τέλος γίνεται μια μάζα σα μύξα που μυρίζει όπως η λιωμένη ψαρόκολλα. Την στιγμή αυτήν αν βουτήξουμε μέσα σε αυτήν την μάζα σπιρτόξυλο και το σηκώσουμε σιγά-σιγά επάνω θα δούμε πως κολλάει αυτή επάνω του, σχηματίζοντας μια κλωστή που μπορεί να τραβηχτεί και 5 εκατοστά προτού σπάσει. Μια τέτοια δοκιμή θα μας πείσει απόλυτα πως το μελίσσι μας πάσχει από Αμερικάνικη Σηψιγονία. Η παραπάνω μάζα στο τέλος στεγνώνει τελείως και μεταβάλλεται σε ένα λέπι σκληρό και γερά κολλημένο στον πάτο του κελιού.
Ένας εύκολος επιστημονικός τρόπος εξακρίβωσης της ασθένειας είναι ο εξής:
Μέσα σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε ένα λέπι και 20 σταγόνες χλιαρό νερό. Κουνάμε καλά το μπουκαλάκι για να λιώσει το λέπι και προσθέτουμε 5 σταγόνες φρέσκο γάλα. Μετά κρατάμε στη χούφτα μας το μπουκαλάκι για να ζεσταθεί επί 15 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το χέρι μας και αν πρόκειται για την αρρώστια αυτή το αρχικό γαλακτερό χρώμα του υγρού που βρίσκεται μέσα στο μπουκαλάκι γίνεται διαυγές και αλαφρά κιτρινωπό.
Αν πρόκειται για άλλη αρρώστια το υγρό παραμένει θολό.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σεμινάρια Μελισσοκομίας Ιούνιος 2016



Οι παρακάτω Μελισσοκομικοί Σύλλογοι και Κέντρα "ΔΗΜΗΤΡΑ" διοργανώνουν σεμινάρια μελισσοκομίας έως 30 Ιουνίου 2016.

  1. Μελισσοκομικός Σύλλογος Κεντρικού Έβρου «Η ΚΥΨΕΛΗ»-Σουφλί Έβρου
  2. Αγροτομελισσοκομικός Συν/σμός Έβρου  «Η ΜΕΛΙΣΣΑ»- Αλεξανδρούπολη
  3. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής
  4. Κέντρο Μελισσοκομία Αν. Μακεδονίας – Θράκης/Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ξάνθης
  5. Σύλλογος Μελισσοκόμων Καβάλας
  6. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας
  7. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σερρών
  8. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κιλκίς
  9. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»  Θεσ/νίκης
  10. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»  Αγ. Μάμα Χαλκιδικής
  11. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μακροχωρίου
  12. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας
  13. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης
  14. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Καστοριάς
  15. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Φλώρινας
  16. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Γρεβενών
  17. Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης
  18. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βόλου
  19. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού
  20. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Καλαμπάκας
  21. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Καρδίτσας
  22. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Λάρισας
  23. Σύλλογος Μελισσοκόμων Επαρχίας Ελασσόνας/Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Στεφανόβουνου
  24. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κεφαλονιάς-Αργοστόλι
  25. Π.Ε. Λευκάδας
  26. Μελισσοκομικός Σύλλογος Ζακύνθου
  27. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κέρκυρας
  28. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αγρινίου
  29. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μεσολογγίου
  30. Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας
  31. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Πύργου-Π.Ε. Ηλείας
  32. Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων
  33. Μελισσοκομικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας
  34. Μελισσοκομικός Συν/σμός Ιστιαίας
  35. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ν. Αρτάκης Εύβοιας
  36. Μελισσοκομικός Σύλλογος Σκύρου
  37. Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου
  38. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Θηβών Βοιωτίας
  39. Σύλλογος Μελισσοκόμων & φίλων της Μέλισσας Αλιάρτου Βοιωτίας & όμορων Νομών «ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΙ»-Πέτρα Αλιάρτου Βοιωτίας
  40. Μελισσοκομικός Σύλλογος «Ο Αρισταίος»-Καρπενήσι Ευρυτανίας
  41. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδατών Φθιώτιδας
  42. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Πωλήσεως μέλιτος-Άμφισσα Φωκίδας
  43. ΕΠΑΣ Συγγρού Αμαρουσίου
  44. Μελισσοκομικός Σύλλογος Αν. Αττικής «Κηφήνας»
  45. Αγροτικός  Μελισσοκομικός Συν/σμός Αχαρνών «Αγία Τριάδα Πάρνηθας»
  46. Αγροτικός  Μελισσοκομικός Συν/σμός Κυθήρων
  47. Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σαλαμίνος-Αιγίνης
  48. Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Βέλου Κορινθίας
  49. Μελισσοκομικός Σύλλογος Βατικών Λακωνίας
  50. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ν.Κίου Αργολίδας
  51. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κερασίτσας Αρκαδίας
  52. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας (για την εκπ/ση στην Καλαμάτα)
  53. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας
  54. Κέντρο Μελισσοκομίας Βορείου Αιγαίου (Χίος)
  55. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου-Αλυφαντά Μυτιλήνης
  56. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σάμου (Καρλόβασι)
  57. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ικαρίας «Ο ΙΚΑΡΟΣ» (Άγιος Πολύκαρπος Ικαρίας)
  58. Αγροτικός Συνεταιρισμός μελιού Καλύμνου « Ο Θυμαρίτης »
  59. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αστυπάλαιας
  60. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ολύμπου Καρπάθου
  61. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κω (Κέφαλος)
  62. Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέρου
  63. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρόδου (Ρόδος)
  64. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρόδου (Σύμη)
  65. Σύλλογος Μελισσοτρόφων  Σύρου
  66. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κέας «Η ΚΑΣΤΡΙΑΝΗ»
  67. Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σερίφου
  68. Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Χώρας –Δρυόπιδας Κύθνου
  69. Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νάξου
  70. Σύλλογος Μελισσοτρόφων Νήσου Πάρου
  71. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νήσων Θήρας & Θηρασίας «Η ΚΑΛΛΙΣΤΗ»
  72. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας
  73. Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων
  74. Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ηρακλείου
  75. Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο  Μεσσαράς
  76. Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου « Η Μέλισσα»

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Διαγωνισμός μελισσοκομικού βιβλίου

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου, Βασιλοτροφία & Παραγωγή βαασιλικού πολτού, ο εκδοτικός οίκος Αθ. Σταμούλης αποφάσισε να κάνει ένα διαγωνισμό και να προσφέρει ένα δωρεάν αντίτυπο στον τυχερό νικητή.
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό κάντε Like και κοινοποίηση μέχρι τις 15/12/2015 στο https://www.facebook.com/stamoulis.publications

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Γραφίς



Σε επίσκεψη στο "Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας"  του κ. Κοτσανά είδα ένα έκθεμα που κίνησε την περιέργεια μου. Ήταν ένα κονδύλι, η λεγόμενη γραφίς.  
Αποτελούνταν από ξύλινες πλάκες που ήταν αλειμμένες με στρώμα κεριού. Οι αρχαίοι χάραζαν τη γραφή επάνω στη λεπτή κέρινη επίστρωση. Επίσης είχε κάτω μυτερό άκρο για το γράψιμο και επάνω ένα άκρο διαπλατυσμένο σε σχήμα σπάτουλας για να μπορούν σε περίπτωση λάθους να ισιάζουν εύκολα την επιφάνεια με το κερί. Η μέλισσα με το κερί της, λοιπόν, βοηθούσε τους αρχαίους και σε αυτό το κομμάτι.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ



Ας ήταν να μπορούσε, όπως και συ
να μάση από λουλούδι σε λουλούδι
τα λόγια –σαν το νέκταρ- κι η ψυχή
για να σου πλέξη το τραγούδι

Σαν ποια μεγάλη αξία της ζωής
και ποια ευλογία του θεού να σ΄ αντικρύσω;
που να σε βάλη ο νους μου να σταθής
και ποιο χρυσό θρονί για να σε στήσω;

Αχτίδα λέω πως είσαι εδώ στη γη
απ΄ του ήλιου το μάλαμα κομμένη
και φτερουγάς στο φως χρυσή ψυχή
μικρουλικη και τρισευλογημένη.

Σε περιμένουν τα λουλούδια -σαν καρδιά
ολάνοιχτη- α σε φιλοδωρήσουν.
Σε περιμένουν τ΄ ανοιξιάτικα κλαδιά
να δέσουν τους ανθούς και να καρπίσουν.

Ακούραστη γιομάτη προκοπή
συνάζεις τη σοδειά σου στην κυψέλη
μακάρι και των έργων μου οι καρποί
σαν το δικό σου νάηταν μέλι.

Και το κερί  ετοιμάζεις –άγιο φως-
ν΄ ανάψη σ΄ εκκλησίες λειτουργημένο.
Μακάρι ο κάθε πόθος μου ο κρυφός
νάταν κερί, σε κόνισμα αναμμένο.

Μα η πλάση είναι φιλάργυρη πολύ.
Της ομορφιάς είν΄ άφταστα τα μύρα.
Και το γλυκό της –μέλι- το φιλί
μόνο με σένα μας στέλνει η μοίρα.

Ποίημα της ποιήτριας κ. Χρυσάνθης Ζιτσαίας (φιλολογικό ψευδώνυμο της Χρυσάνθης Λάμπρου Οικονομίδου). Γεννήθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας το 1902, μεγάλωσε όμως στο χωριό των γονιών της, τη Ζίτσα.

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το θαυματουργό φάρμακο



Πριν λίγες μέρες πίνοντας καφεδάκι με ένα φίλο μου έμαθα για ένα θαυματουργό φάρμακο.  Αλλά, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο φίλος μου από μικρός ταλαιπωρείται με τις αμυγδαλές τους. Με το παραμικρό διογκώνονται και καταλαβαίνεται μετά πόσο επίπονο είναι για αυτόν. Έχει επιλέξει να μην τις αφαιρέσει και έτσι πάντα προσπαθεί να καταπολεμεί το πρόβλημα του δοκιμάζοντας πολλά γιατροσόφια. Σιρόπια, καραμέλες, μέλια, τσάι και ότι μπορείτε να φανταστείτε έχει δοκιμαστεί.
Πίνοντας, λοιπόν, το καφεδάκι μας αποκάλυψε ότι βρήκε την γιατρειά  στο χρόνιο πρόβλημα του. Τον ρώτησα αμέσως όντας παραξενεμένος ποιο είναι αυτό και τότε μου το είπε. "Είναι ένα σπρέι. Ψεκάζεις βαθιά μέσα στο λαιμό σου και αυτό ήταν. Το κακό σταματάει και ξεκινάει η θεραπεία του".
Φεύγοντας από το καφέ μας περάσαμε έξω από το φαρμακείο που είχε προμηθευτεί το προϊόν. Από περιέργεια του ζήτησα να μπούμε μέσα και να δω το θαυματουργό προϊόν. Δέχθηκε με χαρά και σε λίγο ζητούσαμε από την φαρμακοποιό να το φέρει. Όταν το έπιασα στα χέρια μου διαπίστωσα ότι ήταν ένα μικρό μπουκαλάκι με μια μακριά προεπέκταση στο πλάι ώστε να βοηθάει στον ψεκασμό. Άρχισα να διαβάζω την ετικέτα με τα συστατικά του και τότε προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι βασικό συστατικό του ήταν η ΠΡΟΠΟΛΗ. Ναι, μάλιστα η πρόπολη. Η πρόπολη που μαζεύουμε εμείς οι μελισσοκόμοι.  Άλλη μια απόδειξη για αυτό το πολύτιμο προϊόν της μέλισσας.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα του μελιού


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ* 
*Ο κ. Κουρέτας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος Συμβουλίου Καινοτομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής, φτηνής παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της. Η ελληνική γη και οι άνθρωποί της μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα. Σαφέστατα οι συνέργειες τέτοιων μικρών παραγωγών μπορούν να δώσουν το απαραίτητο μέγεθος εξωστρέφειας, χωρίς όμως να υποτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Μια σημαντική παραγωγή στη χώρα μας είναι το μέλι με το οποίο θα ασχοληθούμε στο άρθρο αυτό.– Το βαμβάκι είναι ένα εντατικά καλλιεργούμενο προϊόν σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλία. Το μέλι βαμβακιού υπερέχει έναντι των άλλων ποικιλιών μελιού στη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2, το κοινό οξυζενέ). Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί σε επιθέματα τραυμάτων μέλι με αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προωθηθεί το μέλι αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα μεταποίησης και χρήσης, με τιμή πάνω από 200 ευρώ το κιλό. Απαιτεί όμως μια κεντρική συμφωνία μεταξύ γεωργών, κρατικών δομών και μελισσοκόμων. Οι μελισσοκόμοι να εφαρμόζουν μια ορθή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής βαμβακόμελου. Οι κρατικές δομές να προωθήσουν την εν λόγω καλλιέργεια με όρους ποιότητας (εδώ η ανάλυση δυσκολεύει, γιατί εμπλέκεται η ευρωπαϊκή και η εθνική αγροτική πολιτική, και οι δυστοκίες μιας χρόνιας αναποτελεσματικής γεωργικής κοινωνίας). Οι γεωργοί να εφαρμόσουν την αντίστοιχη ορθή γεωργική πρακτική (βήμα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση και είσοδο στον κλάδο νέων πρακτικών σκέψης). 
Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Για να παραχθεί το μέλι πεύκου, μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina hellenica. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά. Ενα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία). Ενα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Ελληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας:
 • Η γύρη και ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζονται «λειτουργικά τρόφιμα» (neutraceuticals) και η αξία των προϊόντων αυτών αυξάνει καθώς αυξάνει η ζήτησή τους και η εκτίμησή τους από το αγοραστικό κοινό. Η πρόπολη και το δηλητήριο, που δεν είναι τρόφιμα και έχουν πληθώρα βιολογικών δράσεων, θεραπευτικών ακόμα και καλλυντικών εφαρμογών, αποτελούν επίσης περιζήτητα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση και υψηλή τιμή.
• Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει η ζύμωση του μελιού σε υδρόμελι («κρασί» από μέλι), η απόσταξή του σε μουντοβίνα («τσίπουρο» από μέλι) ή η περαιτέρω ζύμωσή του σε «ξύδι» από μέλι. Εξάλλου ήδη η ποτοποιία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλι. Υπάρχουν μπίρες με μέλι στην ελληνική αγορά, ρακόμελα και πιθανώς να δούμε και κρασί με μέλι σύντομα. 
• Το κερί τροφοδοτεί κηροπλαστεία ή κηρηθροποιεία που εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους, βιοτεχνίες παραγωγής διακοσμητικών κεριών και είναι βασικό συστατικό στις περίφημες παραδοσιακές κεραλοιφές που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

 

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο Πέτρος, η Κατερίνα και η μελισσοπαρέα τους


 Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Καρακούση Δημήτρη με τίτλο: «Ο Πέτρος η Κατερίνα και η Μελισσοπαρέα τους».  Ο Πέτρος, η Κατερίνα, ο παππούς τους και η μελισσοπαρέα τους που απαρτίζεται από την Μελίσα, τον Μελένιο και την κυρά Μελώ μπλέκουν σε περιπέτειες με σκοπό τα παιδιά να ευασθητοποηθούν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες λόγο των  ψεκασμών με μελισσοτοξικά φάρμακα στους αγρούς. Επίσης, μέσα από πλούσια εικονογράφηση να κατανοήσουν  για το πώς είναι δομημένη η κοινωνία των μελισσών ενώ παράλληλα να περάσουν σε αυτά μηνύματα όπως: αλληλοβοήθεια, συνεργασία, φροντίδα και ομαδικότητα. Μπορείται να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Από το οπισθόφυλλο: Καλοκαίρι, και ο Πέτρος με την αδερφή του την Κατερίνα κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό του παππού τους. Ξαφνικά, και ενώ όλα κυλούν ήσυχα, ένα τυχαίο συμβάν με μια μέλισσα θα γίνει η αιτία τα δυο παιδιά να μπλέξουν σε μια όμορφη περιπέτεια που θα έχει ως αποτέλεσμα να βιώσουν από κοντά τον όμορφο κόσμο των μελισσών. Θα μπορέσουν όμως τα δυο παιδιά να βοηθήσουν τις μέλισσες στον μεγάλο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν, αφού αυτός μπορεί να φέρει και την καταστροφή τους;

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ



5, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2014
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
Το μεγάλο ραντεβού της μελισσοκομίας
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.
Ψήφος εμπιστοσύνης στο Φεστιβάλ από τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους.
 Στόχος και του 6ου Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2014
Η Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του. 
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τόπος: ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 4μμ– 9μμ
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 10πμ – 9μμ
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 10πμ – 9μμ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

·        Εταιρείες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού
·         Επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων μέλισσας
·         Επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας κεριού
·         Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού
·         Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης
·         Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης
·         Επιχειρήσεις παραγωγής βιολογικού μελιού
·         Δήμοι με σημαντική παραγωγή μελισσοκομικών Προϊόντων
·         Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Επιμελητήρια, Δημόσιοι οργανισμοί

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ρείκι φθινοπωρινό - Erica verticallata



To Φθινόπωρο σιγά, σιγά προχωράει και κάποια μελισσοκομικά φυτά κάνουν την εμφανισή τους. Ένα από αυτά είναι και το ρείκι - Erica verticallata (Πυρένι, Σουσούρα, Τσάρο, Έρικας,  Ξούρα, Τσαλί, Χαμόρεικο). Είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκ. Τα άνθη του σε βοτρυώδεις ταξιανθίες έχουν κόκκινους ανθήρες και ροδινοϊώδη χρώμα. Ανθίζει Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο και προσφέρει στις μέλισσες άφθονο νέκταρ και γύρη.

Κηρήθρες με ανθόμελο



Το καλοκαίρι πήρα ανθόμελο. Η χαρά μου, σε όσους γλύκανα με τις κηρήθρες μου, ήταν μεγάλη. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή την λιχουδιά…

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η μαργαρίτα στο στερεοσκόπιο




Βάζοντας μια μαργαρίτα που ανθίζουν αυτή την εποχή στο στερεοσκόπιο θα εκπλαγείτε. Οι μαργαρίτες ανήκουν στα πιο διαδεδομένα είδη λουλουδιών. Τα πέταλά τους είναι λευκά, ενώ δεν αποκλείεται να τα βρούμε σε κόκκινη ή ροζ απόχρωση, πάντα βέβαια με το κίτρινο στο κέντρο.
Το άνθος της μαργαρίτας συμβολίζει την αγνότητα, την αθωότητα και το νέο ξεκίνημα. Επίσης, χαρακτηρίζει την πιστή αγάπη. Οι μαργαρίτες αναπτύσσονται γρήγορα και κάθε χρόνο έχουν περισσότερα άνθη. Η επιστημονική της ονομασία είναι Ανθέμις η Χία. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που είναι η μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Η μαργαρίτα είναι μονοετές φυτό με μέγεθος 20 με 60 εκατοστά. Τα άνθη της σχηματίζουν δίσκο με πολλά λευκά πέταλα. Ευδοκιμεί στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα ευδοκιμούν διάφορα συγγενικά της είδη.