Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019
Σάββατο 1 Ιουνίου 2019
Παρασκευή ζαχαροζύμαρου
Το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι δική μας παραγωγής για να ξέρουμε ότι δεν θα γίνει αιτία διασποράς ασθενειών. Αν έχει κρυσταλλώσει τότε το ζεσταίνουμε σε Μπεν μαρί και όχι σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης το ζεσταίνουμε στους 70 0C για 5 λεπτά με σκοπό να εξαλείψουμε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσανε να γίνουν αιτία διασποράς ασθενειών. Όσο αφορά την ζάχαρη την χρησιμοποιούμε αμέσως μετά το άλεσμα για να μην απορροφήσει υγρασία και γίνει συμπαγής. Η παρακάτω συνταγή μας δίνει 6 κιλά ζυμωτής. Μπορούμε να παρασκευάζουμε με αυτό τον τρόπο ζυμωτή αν έχουμε μέχρι 20 – 30 μελίσσια. Για μεγαλύτερης ποσότητα ζυμωτής χρειάζονται και τα κατάλληλα μηχανήματα. Επίσης να αναφέρουμε ότι η επεξεργασία αυτής της στερεής τροφής γίνεται χωρίς θέρμανση.
Υλικά
- 5 κιλά ζάχαρη σε μορφή σκόνης
- 1 κιλό μέλι
- 200 – 400 ml νερό
- 100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε την κονιοποιημένη ζάχαρη στο άδειο δοχείο που θα γίνει η μίξει τον υλικών. Μπορούμε να μην την ρίξουμε όλη μαζί αλλά τμηματικά για να μπορούμε κατόπιν να αναδεύουμε πιο εύκολα το μείγμα.
- Κατόπιν ρίχνουμε το μέλι.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια και τα στύβουμε. Αυτό καλό είναι να γίνεται λίγο προτού ρίψουμε τον χυμό στο μείγμα για να μην χάνεται η βιταμίνη C. Ρίχνουμε τον χυμό στα υπόλοιπα υλικά.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε τα 100 ml νερό και ξεκινάμε να αναδεύουμε με τον αναδευτήρα. Αν δεν έχουμε ρίξει όλη την ζάχαρη την προσθέτουμε σιγά, σιγά ενώ ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε από το μείγμα στα χέρια μας. Αν δεν κολλάει αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Τέλος, βάζουμε το μείγμα σε σακουλάκια
Κυριακή 21 Απριλίου 2019
Έρευνα για την μέλισσα - Συμπλήρωση ερωτηματολογίου
Παρακαλώ, τους φίλους μελισσοκόμους, να αφιέρώσουν λίγο από τον χρόνο τους για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που βρίσκεται στο παρακάτω link:
https://docs.google.com/forms/d/1rAreY739EipxkTKFlXjafPgaijWOO2m_N9lcVeB0rHM/viewform?fbclid=IwAR1-limtaDdfd23ERtxh6iHoPfHRDEX5fCIuZiYh-QI8j-lQhb1go7E-R8A&edit_requested=true
https://docs.google.com/forms/d/1rAreY739EipxkTKFlXjafPgaijWOO2m_N9lcVeB0rHM/viewform?fbclid=IwAR1-limtaDdfd23ERtxh6iHoPfHRDEX5fCIuZiYh-QI8j-lQhb1go7E-R8A&edit_requested=true
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019
Νοζεμίαση
Η Άνοιξη σε λίγο θα έρθει και μερικές ασθένειες των μελισσών θα έχουν έξαρση. Μια από αυτές είναι και η νοζεμίαση στις δυο μορφές της. Την παλαιότερη Nosema Apis και την νεότερη Nosema ceranae. Βγαίνοντας λοιπόν, από τον Χειμώνα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα που είναι τα εξής:
1. Αντικαθιστούμε τις κυψέλες του μελισσοκομείου μας με κυψέλες που έχουμε απολυμάνει. Έτσι απομακρύνουμε πολύ παθογόνο υλικό που μπορεί να υπάρχει από την μεγάλη διαμονή των αποικιών σε αυτές.
Προσοχή! Αν έχουμε 50 μελίσσια δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να έχω και 50 κυψέλες για να τις αντικαταστήσω. Απλά μεταγγίζουμε 2 - 3 μελίσσια σε απολυμασμένες και αυτές στην συνέχεια τις απολυμαίνω για να να συνεχίσω με νέες μεταγγίσεις.
2. Στα πρώτα 3 ταΐσματα που κάνουμε με σιρόπι για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του μελισσιού προσθέτουμε 1 γραμμάριο θυμόλης σε 15 λίτρα σιροπιού αναλογίας 1:1.Κάθε φορά από 1 λίτρο. Δεν ξεχνάμε να επαναλάβουμε την διαδικασία το Φθινόπωρο.
Προσοχή! Να παίρνουμε τα κατάλληλα μετρά κατά την χρήση της θυμόλης.
3. Τις κηρήθρες που έχουμε αποθηκευμένες στην αποθήκη μας τις τοποθετούμε για λίγη ώρα στον ήλιο και μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας αποδυναμώνουμε τους σπόρους της νοζεμίασης. Φροντίζουμε να τις γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Έτσι δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα από τον ήλιο και είναι δωρεάν.
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)