Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Σύστημα Jenter - Συνέντευξη


"Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρήση της συσκευής Zenter, που μάς βοηθάει να εκθρέψουμε μεγάλο αριθμό βασιλισσών αλλά και να γνωρίσουμε έναν από τους ανθρώπους που πήγαν την μελισσοκομία ένα βήμα πιο μπροστά επικοινωνήσαμε με τον κ. Heinz Zenter, γυιο του Δυτικογερμανού Karl Zenter (επινόησε τη συσκευή) που τώρα διευθύνει την επιχείρηση που του κληρονόμησε ο πατέρας του.
Συνέντευξη
Κύριε Zenter, αυτή τη στιγμή διευθύνετε την εταιρεία που ξεκίνησε ο πατέρας σας;
Ναι, συνεχίζω την κατασκευή και τη διάθεση. Από αυτή τη χρονιά (2015) με την επωνυμία Karl Jenter GmbH.
Μιλήστε μου λίγο για τον πατέρα σας που επινόησε και τη συσκευή Zenter.
Ο Karl Jenter γεννήθηκε στις 27.07.1923 στο Nattheim της Γερμανίας στην περιοχή Heidenheim. Περίπου για 35 χρόνια ήταν σχεδιαστής σε μια διεθνούς φήμης εταιρεία κατασκευής μηχανών. Ήταν παντρεμένος και είχε 3 κόρες και έναν γυιο. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις 13.09.2013.
Πόσα χρόνια ο πατέρα σας ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία; Υπήρχε παράδοση;
Ο Karl Jenter ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία από μικρό παιδί. Έμαθε την τέχνη της μελισσοκομίας από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν δασικός υπάλληλος. Η οικογένειά μας έχει το μελισσοτροφείο εδώ και πολλές γενιές, πιθανώς εδώ και 200-300 χρόνια.
Πώς επινόησε τη συσκευή Zenter;
Πιθανώς η αιτία για την εφεύρεση του συστήματος βασιλοτροφίας «Umsteckverfahren nach Karl Jenter» να ήταν η επιδείνωση της όρασής του λόγω ηλικίας. Για δεκαετίες ο Karl Jenter έκανε επιτυχή εκτροφή βασιλισσών με τον συνήθη τρόπο. Όσο μεγάλωνε, δεν μπορούσε να βλέπει πλέον καλά τις νύμφες κατά τον εμβολιασμό αλλά και το τρέμουλο στα χέρια λόγω ηλικίας δυσκόλευε τη διαδικασία εμβολιασμού. Έτσι συνδύασε τις απαιτήσεις της βασιλοτροφίας με τη μεγάλη του εμπειρία στην κατασκευή μηχανών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κατά τη χρήση της συσκευής Jenter έναντι της κλασικής εκτροφής βασιλισσών (παραδοσιακός τρόπος);
Η βασίλισσα τοποθετεί τα αυγά της στην κερήθρα εκτροφής και ειδικά στα βασιλικά κελλιά. Σε μια αναπαραγωγή αποθέτονται 112 αυγά. Τα βασιλικά κελλιά τοποθετούνται (umstecken) στη συνέχεια χωρίς επαφή στις βάσεις κυψελών. Γι’ αυτό και η διαδικασία ονομάζεται «Umsteckverfahren».
Μέσω της τοποθέτησης χωρίς επαφή δεν τραυματίζονται οι προνύμφες και επίσης μπορεί να καθοριστεί η χρονική στιγμή της τοποθέτησης (εμβολιασμός) στοχευμένα, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον γίνεται ταχύτερη εργασία, δηλαδή εκτρέφονται περισσότερες βασίλισσες σε συντομότερο χρόνο."
Πηγή:Βιβλίο -  "Βασιλοτροφία & παραγωγή βασιλικού πολτού" - Καρακούση Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου