Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μελισσοκομικά Πάρκα


Μελισσοκομικά πάρκα θα δημιουργήσει σε νησιά μας η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να εμπλουτίσει τη χλωρίδα τους και να ενισχύσει τον τομέα της μελισσοκομίας.
Πού ακριβώς θα δημιουργηθούν αυτά τα πάρκα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά η επιλογή θα γίνει με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και θα ενισχυθούν κυρίως μικρά νησιά ώστε σε συνδυασμό και με την αντιμετώπιση των ασθενειών που απειλούν τη μέλισσα να αυξηθεί ο αριθμός των μελισσοκόμων και να αναβαθμιστεί ποιοτικά η παραγωγή μελιού.
Αυτή η προσπάθεια που εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας, συνδυάζεται με την έρευνα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των μελισσοκομικών προβλημάτων στα νησιά της Δωδεκανήσου την οποία θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο σηροτροφίας και μελισσοκομίας που διαθέτει.
Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο καθηγητής του εργαστηρίου Πασχάλης Χαριζάνης, η έρευνα θα διαρκέσει έξι μήνες και θα υλοποιηθεί σε έξι νησιά.
Θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει σύμβαση ενώ το κόστος της θα ανέλθει σε περίπου 25.000 ευρώ.
Η μελισσοκομία στα Δωδεκάνησα είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και έχει συμπεριληφθεί στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα 2014-2020. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τη μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους.
Η μελισσοκομία στα νησιά των Δωδεκανήσων διέρχεται κρίση τον τελευταίο χρόνο, καθώς πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται ότι είτε χάνουν μελίσσια, είτε τα βλέπουν να μην αναπτύσσονται ικανοποιητικά και να μην γίνονται παραγωγικά.
Σκοπός της έρευνας που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων στα μελίσσια των Δωδεκανήσων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης είναι οι εξής:
1. Δημιουργία ερωτηματολογίου και συγκέντρωση ερωτηματολογίων ανωνύμως ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η κατανομή του στα Δωδεκάνησα.
2. Επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ σε μελισσοκομεία και οι δειγματοληψίες μέσα και έξω από την κυψέλη με σκοπό τη διάγνωση των προβλημάτων λόγω ασθενειών, εχθρών, δηλητηριάσεων ή άλλων αιτίων.
3. Ανάλυση των δεδομένων και σύνταξη έκθεσης για την αντιμετώπιση     των προβλημάτων.
4. Ενημέρωση και καθοδήγηση των μελισσοκόμων ανά νησί, τόσο σε     συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο με σκοπό την επίλυση των     προβλημάτων.
Νησιά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος:
1. Ρόδος                6. Κάσος
2. Κάρπαθος          7. Λέρος
3. Κως                    8. Νίσυρος
4. Κάλυμνος          9. Πάτμος
5. Αστυπάλαια      10. Καστελόριζο
Α΄ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) μήνες)
• Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της Μελισσοκομίας στα Δωδεκάνησα και με επιτόπιες επισκέψεις.
• Πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα των ερωτηματολογίων.
• Αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων εχθρών και ασθενειών των μέχρι τότε δειγματοληψιών.
• Καταγραφές μαρτυριών από επικοινωνία με μελισσοκόμους και με μελισσοκομικούς φορείς.
Κόστος: 10.000€
Β’ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) μήνες)
• Αποτύπωση μελισσοκομικών χειρισμών στη διάρκεια του έτους.
• Συνολικά αποτελέσματα ερωτηματολογίων.
• Συμπεράσματα από επικοινωνία με μελισσοκόμους.
• Αποτελέσματα Δειγματοληψιών.
Κόστος: 5.000€
Γ’ ΦΑΣΗ (Διάρκεια: Δύο (2) Μήνες)
• Σύνταξη τελικής έκθεσης
• Σύνταξη ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους μελισσοκόμους.
• Σύνταξη φυλλαδίου σωστών μελισσοκομικών χειρισμών προς τους μελισσοκόμους.
Κόστος: 4.900€
• Φ.Π.Α.    4.776,00€
Συνολικό Κόστος:
24.676,00€

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου