Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός με θέμα την μέλισσα



Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός από το ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΛΙΣ με θέμα την μέλισσα. Μια πολύ ωραία ιδέα. Κάντε κλικ για να ψηφίσετε την φωτογραφία που σας αρέσει και κερδίστε. 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Οξαλικό οξύ

Εποχή για θεραπεία της βαρρόας. Ας δούμε πως γίνεται αυτό με οξαλικό οξύ. Για να γίνει λοιπόν η θεραπεία με οξαλικό οξύ χρειάζεται απουσία γόνου ή τουλάχιστον περιορισμένος για να έχουμε καλά αποτελέσματα και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κατάλληλη εποχή είναι στο τέλος του φθινοπώρου, αρχές του χειμώνα. Όσο αφορά την δοσολογία θα ετοιμάσουμε πρώτα σιρόπι  που θα έχουμε ανακατέψει ένα κιλό ζάχαρη με ένα λίτρο νερό το οποίο θα βράσουμε πρώτα. Το νερό καλό είναι να είναι εμφιαλωμένο. Όταν ετοιμασθεί το σιρόπι το αφήνουμε η θερμοκρασία του να πέσει σε θερμοκρασία δωματίου και τότε θα ρίξουμε μέσα το οξαλικό οξύ το οποίο πρέπει απαραίτητα να είναι το διένυδρο με χημικό τύπο (COOH)2H2O, 71,5% και όχι 99%. Χρησιμοποιούμε  80 γραμμάρια. Στη συνέχεια, αφού το ανακατέψουμε και διαλυθεί καλά το πηγαίνουμε στα μελίσσια όπου με τη βοήθεια μιας μεγάλης σύριγγας 50 ή 60 cc που έχουμε προμηθευτεί ρίχνουμε 5 ml ανά πλαίσιο επάνω στις μέλισσες. Δηλαδή, κάνουμε ενστάλαξη στο μελίσσι. Καλό είναι να υπολογίζουμε από πριν πόσα πλαίσια έχει το μελίσσι και να βάζουμε στην σύριγγα την ποσότητα και βέβαια την επέμβαση να την κάνουμε προς το απόγευμα για να μην έχουμε φαινόμενα λεηλασίας.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

5ο Φεστιβάλ μελιού 2013 και ζωγραφική



Βρέθηκα στο 5ο Φεστιβάλ μελιού 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Πολλά τα προϊόντα και όλα έξοχα αλλά αυτό που με έκανε να χαρώ ιδιαιτέρως ήταν τα μικρά παιδιά που ζωγραφίσανε. Θέμα τους φυσικά ήταν η μέλισσα. Η Μάγια η μέλισσα και άλλες μορφές επιμεληθήκανε καλλιτεχνικά από τα παιδιά Απολαύστε λοιπόν τα δημιουργήματα τους όπως τα φωτογράφησα στη γωνιά της έκθεσης που υπήρχε για αυτό το σκοπό. Τέλος, ένα μπράβο στους διοργανωτές που το σκεφτήκανε αυτό.







Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κουμαριά



Πριν λίγες μέρες βρήκα πολλές Κουμαριές που είναι σημαντικό μελισσοκομικό φυτό μιας και βοηθάει στην ανάπτυξη του μελισσιού αλλά δίνει και μέλι. Παραθέτω μερικά στοιχεία για αυτή. Η Κουμαριά είναι αειθαλές φυτό που φτάνει τα 3 μέτρα. Αναπτύσσετε και ως θάμνος αλλά και ως  δέντρο. Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά (Arbutus andrachne). Το φύλλο της κοκκινίζει ελαφρά ενώ τα άνθη της είναι λευκά. Οι καρποί της έχουν κόκκινο χρώμα. Είναι από τα λίγα φυτά που έχουν ταυτόχρονα άνθη και καρπούς ώριμους και άγουρους. Τους καρπούς όταν είναι με κόκκινο χρώμα μπορούμε να τους φάμε και επίσης από τα κούμαρα μπορούμε να κάνουμε τσίπουρο. Όσο αφορά τα μελίσσια οι κουμαριές τα βοηθούνε να δυναμώσουνε και εάν έχει καλό καιρό έως και Δεκέμβριο να χτίζουν κηρήθρες. Θέλει μια προσοχή το μέλι αυτό μιας και  λόγω του ότι ανθίζει αργά  οι µέλισσες µπορεί να µην προλάβουν να το ωριµάσουν και αυτό να ξινίσει, Το μέλι της κουμαριάς, έχει χρώμα σκούρο κίτρινο και γεύση πικρή και γι'αυτό έχει και μικρή εμπορική αξία. Βέβαια, μετά από ένα χρονικό διάστημα αυτή η πικράδα μειώνεται. Το μέλι αυτό είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση. Επίσης η ουσία Arbutin του μελιού ρυθμίζει την χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα.