Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μελισσοκομείο σε μοναστήρι



Σε εκδρομή που πήγα στην όμορφη Πάτμο βρέθηκα στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Οι καλόγριες καλοσυνάτες και φιλικές μας υποδέχτηκαν και περιηγηθήκαμε στο χώρο του μοναστηριού. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν αντίκρισα ένα μελισσοκομείο που διατηρεί η μονή με τη βοήθεια μιας καλόγριας.  Οι κυψέλες ήταν τοποθετημένες επάνω σε σιδερένιες βάσεις και η κάθε γονοφωλιά μαζί με τα πατώματα ήταν δεμένη με  ιμάντα. Από ότι διαπίστωσα τα μελίσσια αυτά συλλέγουν ρείκι και θυμάρι.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Θυμαρίσο μέλι


Το θυμάρι το αρωματικό αυτό φυτό άνθισε και έδωσε μέλι με κεχριμπαρένιο χρώμα, μοναδική γεύση και ξεχωριστό άρωμα. Η άνθηση του διαρκεί 30 με 40 μέρες ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Από πλευράς φυτού στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και τα πιο σημαντικά είναι:
1. Αγριοθυμάρι.
Θύμος ο κεφαλωτός Thymus capitatus Μικρός θάμνος με βλαστούς ξυλώδεις ξαπλωμένους. Βρίσκεται σε πολλές βραχώδεις, ορεινές, ξηρές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
2. Χαμοθρούμπι.
Θύμος ο γραπτός Τhymus striatus. Πολύ κοινό σε διάφορες πεδινές περιοχές και λιβάδια της Μακεδονίας και της Θράκης.
3. Σμάρι.
Θύμος η Ζυγίς ή Θύμος ο αττικός Thymus atticus ή θυμάρι της Aττικής. Βρίσκεται σε διάφορες βραχώδεις περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, Κορινθίας και Ολύμπου.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι τονωτικό καθώς βοηθά στην αύξηση της ενέργειας του οργανισμού.  Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, ενώ περιέχει και βόριο.
Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.