Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Παροχή νερού στα μελίσσια



Το νερό είναι πολύτιμο για τα μελίσσια μιας και αυτή ειδικά την εποχή το θελουνε για την επεξεργασία της γύρης και εάν δεν βρίσκεται κοντά πρέπει να φτιάξουμε μια συσκευή για να παίρνουνε νερό οι μέλισσες. Στη κυριολεξία να ρουφάνε με τις προβοσκίδες τους. Έκανα αυτή την απλή κατασκευή με μια μπουκάλα ένα ορό και ένα σφουγγάρι. Στάζει σιγά – σιγά και οι μέλισσες παίρνουν το πολύτιμο νεράκι.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Λεηλασία



Εποχή διεγερτικής τροφοδότησης και προσοχή στη λεηλασία. Μια λεηλασία χαρακτηρίζεται από πολλές μέλισσες που ψάχνουν να μπουν από οποιοδήποτε άνοιγμα της κυψέλης δηλαδή πετάνε πολλές μαζί στους εξαερισμούς και τη χαραμάδα του καπακιού και είναι σηκωμένες πολλές μαζί στον αέρα και βουίζουν. Οπότε κλείνουμε αμέσως τους αεραγωγούς και τις χαραμάδες και  μικραίνουμε το άνοιγμα της εισόδου με βρεγμένο χαρτί ή χορτάρια. Βέβαια, το καλοκαίρι προσέχουμε να μην πάθουν θερμοπληξία.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων



Η βιολογική μελισσοκομία προχωρεί  και αναφέρω τους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
ΔΗΩ, Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων Α.Ε., Βιοελλάς, Φυσιολογική ΕΠΕ, QWays - Διαδρομές Ποιότητας  Α.Ε., IRIS,  Οξυγόνο-Ελληνικός Φορέας Πιστοποίησης,  Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε., GMCERT, Q-CERT, ACERT A.E., TUV ΕΛΛΑΣ A.E.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Καταστροφή



Καλέσανε ένα μελισσοκόμο να πάρει ένα μελίσσι και αυτός το κατέστρεψε γιατί δεν γνώριζε πως. Αποτέλεσμα. Πεταμένες κηρήθρες παντού και το μελίσσι να εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του.


Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Αφεσμός σε κουτί στο τοίχο.



Με καλέσανε για ένα μελισσάκι που τρύπωσε σε ένα κουτί. Δύσκολη περίπτωση. Ευτυχώς ήταν άχρηστο το κουτί οπότε το ξεβίδωσα και τίναξα τον αφεσμό στο κυψελάκι.









Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Συλλογή γύρης


Η άνοιξη συνεχίζεται και κάποια στιγμή πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός της συλλογής γύρης. Σε περιόδους έλλειψης μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη η αποθηκευμένη γύρη καθώς θα ενισχύσει τα μελισσάκια μας.
Τοποθετούμε λοιπόν γυρεοπαγίδα στην είσοδο της κυψέλης και για δυο τρεις μέρες αφήνουμε ανοιχτά τα πορτάκια ώστε να την συνηθίσουν οι μέλισσες. Στην συνέχεια συλλέγουμε για μια εβδομάδα. Κάθε απόγευμα φροντίζουμε να τις αδειάζουμε αν το μελίσσι είναι δυνατό ή ανά δυο μέρες εάν είναι μικρό.