Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Χειμωνιάτικα φυτά στα Δωδεκάνησα

Μιας και βρέθηκα αυτή την εποχή σε νησί των Δωδεκανήσων κατέγραψα χειμωνιάτικά φυτά που βηθάνε τα μελίσσια...


Ξινήθρα ή ξινίδα ή ξινοτρίφυλλο (Oxalis pes caprae)
Πρόκειται πάντως για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό γιατί ανθίζει από νωρίς. Είναι ένα ξενικό είδος που έχει ενσωματωθεί και εγκλιματιστεί στην άγρια χλωρίδα της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιο πως και από που προήλθε.





Ασφόδελος
Ο Ασφόδελος είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και δίνει μεγάλες ποσότητες γύρη και νέκταρ. Οι μέλισσες που το επισκέπτονται παίρνουν μεγάλες ποσότητες κατακόκκινης γύρης. Ο ασφόδελος βοηθάει τα μελίσσια να αναπτυχτούν τόσο πολύ που μετά αυτά εκμεταλλεύονται όλες τις ανθοφορίες της άνοιξης, και καθώς είναι δυνατά μας δίνουν τελικά καλές ποσότητες ανθόμελο στα τέλη της άνοιξης.


 Montbretia (Μοντμπρέτια)
Καλλιεργείται με βολβούς.











Αμυγδαλιά

 Το νέκταρ και η γύρη της αμυγδαλιάς βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των μελισσιών.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Μελίσσι σε καμινάδα


Μελίσσι σε καμινάδα. Φυσική φωλιά. Ο ιδιοκτήτης θέλει να το απομακρύνω χωρίς να χαλάσω την καμινάδα οπότε, αποφάσισα να εφαρμόσω διάφορα τεχνάσματα. Τρύπησα στο πλάι την καμινάδα και εφάρμοσα κολλητά ένα πενταράκι που του είχα ανοίξει τρύπα. Έκλεισα και την κεντρική είσοδο και το ανάγκασα να περάσει από την του είσοδο  που έχει το πενταράκι. Πιστεύω να πιάσει...